fallback

Мандатът на ръководителите на компании за потребителски стоки в света става все по-къс

На фона на поевтиняването на акциите им тези компании са подложени на натиск от инвеститорите да постигат по-бързо резултати

17:28 | 29.09.24 г.

Когато две от най-влиятелните марки в търговията на дребно и пакетираните храни смениха главните си изпълнителни директори миналия месец, това беше сигнал, че корпоративните бордове са повече от готови да отстранят висши ръководители преди инвеститори-активисти да им кажат да предприемат действия, пише Ройтерс.

Тази година мандатът на главните изпълнителни директори на американските компании в областта на търговията на дребно и пакетираните храни е бил със средно около седем месеца по-кратък от този на ръководителите в автомобилния, финансовия, технологичния и производствения сектор, сочат данни до 31 август от изследване на възнагражденията на корпоративните ръководители на компанията Equilar.

И сега тяхното време на ръководния пост може да намалее, тъй като потребителите, които купуват студено лате, шоколадови десертчета и перилни препарати, стават по-придирчиви, като оставят на компаниите по-малко време за иновации и за постигане на добро представяне. В същото време корпоративните директори бързат да действат, казват банкери, адвокати и изследователи. Това принуждава главните изпълнителни директори да постигат бързо резултати, в противен случай ги грози преждевременно отстраняване от поста.

„Съществува нова липса на търпение на ниво съвет на директорите“, казва Джим Росман, глобален ръководител на отдела за консултиране на акционери в Barclays. „Сега, когато пандемията от Covid-19 е зад гърба ни и имаме по-силни икономически данни, съществуват множество критерии за преценка на управленските умения на главния изпълнителен директор и ако той не се представя добре, го изхвърлят“, допълва Росман.

Понеделник беше първият ден на поста на главния изпълнителен директор на Starbucks Брайън Никол, който замени Лаксман Нарасимхан, след като съветът на директорите му даде само 16 месеца на поста. Марк Шнайдер от Nestle имаше само 24 часа, за да преглътне уволнението си на фона на спадаща цена на акциите след осем години на поста на главен изпълнителен директор.

Макар че активистът Elliott Investment Management се стремеше към място в управителния съвет на Starbucks, бордът уволни главния изпълнителен директор без намесата на хедж фонда, съобщават запознати със събитията източници. В Nestle, която беше подложена на натиск от инвеститори активисти и преди, когато Third Point настоя за промени, бордът отново действа без публичен натиск от хедж фонд.

Ръководителите на компании за пакетирани стоки и търговия на дребно към 31 август са заемали поста си средно 7,7 години, сочат данните на Equilar, която следи компаниите от индекса Russell 3000.

За сравнение ръководителите на компании в други големи индустрии като финансовите главни изпълнителни директори са се задържали на поста си средно 10 години, а технологичните ръководители са издържали средно близо 9 години на ръководния пост, показват данните на Equilar.

„Главните изпълнителни директори на компаниите за потребителски стоки са подложени на огромен натиск“, казва Ричард Сумнър, управляващ партньор в отдела за пазари на потребителски стоки за Европа и Африка в анализаторската компания Heidrick & Struggles. Той посочва нарастването на активизма от инвеститорите и натиска върху главните изпълнителни директори да въвеждат иновации на фона на предизвикателните маржове и продажби.

„Неравен път“

През 2023 г. Алън Джоуп, бившият главен изпълнителен директор на Unilever базирания в Лондон производител на сапуните Dove, беше отстранен след по-малко от пет години на поста си в момент, когато компанията се опитваше да се освободи от марките си за сладолед. Активистката инвестиционна компания Trian Fund Management, която има място в борда на Uniliver, подкрепи наследника на Джоуп.

Мигел Патрисио ръководи Kraft Heinz четири години и половина до края на 2023 г. и макар че остава член на борда, компанията съобщи, че смяната му в ръководството отразява премислен план за наследяване с поглед към растежа.

Никандро Дуранте напусна Reckitt Benckiser през 2023 г. след по-малко от две години като главен изпълнителен директор. Неговият заместник Крис Лихт си спечели уважение за възстановяването на бизнеса на компанията с продукти за здраве.

„През последните години секторът на потребителските стоки преминава по неравен път. Заради последиците от Covid продажбите на потребителски стоки показват големи колебания“, отбелязва Съмнър.

По-кратките мандати на главните изпълнителни директори могат отчасти да бъдат обяснени и с изхабяването на ръководителите. Следването на вкусовете на потребителите в момент, когато инфлацията се ускоряваше, затрудни много работата, казват специалисти по подбор на ръководни кадри, банкери и адвокати.

Но скоростта, с която някои ръководители се разделиха с постовете си, може да показва нова тенденция – корпоративните бордове действат преди външни хора публично да ги принудят да го направят.

Членовете на управителните съвети „се притесняват от движението на цената на акциите по време на мандата им и са готови да действат по-бързо, за да гарантират, че ще запазят привлекателността си като директори“, казва Росман.

Въпреки това някои управителни съвети запазват ръководителите си въпреки натиска от хедж фондове, казват банкери. Но призивите за обсъждане на въпроси като смени на ръководители показват по-голямо притеснение, допълват те.

Книжата на Nestle и Starbucks поевтиняха тази година с над 8% при Nestle и близо 20% при Starbucks, тъй като компанията изпитва затруднения с продажбите в САЩ и Китай. Те се възстановиха след смените на ръководителите, като цената на акциите на Starbucks нарасна с 25% и постигна най-големия си дневен ръст, откакто тя стана публична компания.

Тъй като темпът на инвеститорски активизъм в корпорациите се ускори тази година, а акционерите настояваха за промени в рекорден брой компании в света през първото полугодие, корпоративните бордове са подложени на натиск.

Поправянето на бизнес или продажбата му често отнемат време и с нетърпеливи инвеститори на вратата най-бързият начин да се покаже, че се предприемат действия е смяната на висшия ръководител, казват банкери, адвокати и изследователи.

„Поправянето на оперативни проблеми не може да се постигне за една нощ. Но това, което може да се направи по-бързо, е да се отстрани член на борда на директорите или ръководител. Смяната на хора трябва да покаже, че настъпва промяна“, казва Джейсън Склоцер, преподавател в университета „Джорджтаун“ и експерт по корпоративно управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 29.09.24 г.
fallback
Още от Търговия и потребителски стоки виж още