fallback

Износът на български компании с Lidl расте с 11,6% през първата половина на 2024 г.

За първите шест месеца на годината 36 български компании са изнесли стоки за над 47 млн. лв. в 27 европейски държави

08:37 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Над 47 млн. лв. е износът, реализиран от български производители в европейската търговска мрежа на Lidl за периода януари-юни 2024 г. Експортният оборот бележи ръст от 11,6% спрямо същия период на миналата година.

През първата половина на 2024  г. съвместно с Lidl своя продукция са изнесли общо 36 български компании в 27 държави. Най-голям е оборотът, реализиран с нашите съседи – Румъния с 16,2 млн. лв., следвана от Гърция с оборот от 12,7 млн. лв. На трето място е Германия, където износът достига 4,7 млн. лв., а след нея се нарежда западната ни съседка Сърбия с 3,1 млн. лв.

„Растящият експортен оборот на българските ни доставчици е доказателство за добрата съвместна работа и за успешните партньорства, които ние постоянно и целенасочено надграждаме. Продуктите, произведени у нас, отговарят на всички международни стандарти за качество и удовлетворяват очакванията на все повече потребители в чужбина. Тази година за първи път реализирахме и по-сериозен износ на български плодове и зеленчуци и това много ни радва, като се надяваме тази позитивна тенденция да се запази. Ще продължим ангажимента си да подпомагаме достъпа на български производители до нови международни пазари и очакваме да бъдем все по-успешни заедно“, коментира Драгомир Илиев, управител „Стоково снабдяване“ на "Лидл България".

Благодарение на Lidl български плодове и зеленчуци обичайно намират пазар в държави като Гърция, Чехия, Унгария, Румъния, Литва и Латвия. За първите шест месеца на годината износът на плодове и зеленчуци се е удвоил като оборот, като сред изнесените продукти са малини, патладжан, диня, череши, тиквички, сливи и краставици.

Разпределението на доставчиците с най-висок оборот и съответните най-предпочитани експортни продукти остава стабилно спрямо същия период на миналата година. Производителят на хляб и хлебни изделия "Хебър" ЕАД е с най-висок износ за първата половина на 2024 г. в размер на 9,4 млн. лв., следван от "Клас Олио" ЕАД (слънчогледово олио) с реализиран оборот за същия период от 8,6 млн. лв. Сред най-големите български доставчици по износ в европейската търговска мрежа на Lidl са също "Нухелт" АД (производството на оризови бисквити и чипс) с оборот от 5,5 млн. лв. и "Белла България" АД с износ от 5,1 млн. лв.

Сред най-изнасяните продукти за първото полугодие на настоящата година са редица млечни продукти като биволско и овче кисело мляко, айран, грил сирене, каймак, овче и биволско сирене, както и някои ориенталски тип сирена – Топика, Бурмалъ и Чечил, което се приема особено добре на немския пазар.

С добри резултати за първата половина на годината и сериозни шансове за увеличаване на обемите за износ е и „Тимс ФУУДС“ ЕООД. Под своята търговска марка компанията изнася козунак и кифлички, а тази година започна да изнася и питки за хамбургери под собствена марка на Lidl в Хърватия и Сърбия. Предстои износ на питки за хамбургери и за Румъния.

Собствените марки на Lidl са добре познати на потребителите в другите европейски държави и по тази причина са успешен инструмент, чрез който български производители, партньори на Lidl, лесно достигат до нови пазари и получават многократно по-големи възможности за реализация на своите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 15.08.24 г.
Още от Търговия и потребителски стоки виж още