fallback

Мащабна инвестиционна програма за "Градус". Дивидентите се отлагат в средносрочен план

Мениджърският съвет предлага да се използват собствени средства в среда на несигурност

17:14 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Какви инвестиции планира „Градус“ АД и как смята да ги финансира - разговаряме с Мартин Димитров, главен финансов директор на дружеството.

- През изминалата година отчетохте загуби от презапасяване със зърна, но тази година изглежда повече от отлична с рекордни печалби за първото полугодие.

 - В бизнеса всичко е динамично - важното е да се реагира разумно и навреме. Факт е, че имаше някои недотам далновидни и импулсивни решения в едно от дъщерните дружества, което натежа и на цялата компания. След взетите мерки обаче и професионалния подход, който наложихме (бе съставен мениджърски съвет), нещата се изчистиха като процеси и в кадрово отношение и днес се радваме на отлични резултати. И, смятам, на добри перспективи.

- През последната седмица излязоха обявления за много направени инвестиции. Преди дни видяхме и предложение на мениджмънт борда за амбициозна инвестиционна програма. Кое трябва да се открои?

- Стартираме мащабна и добре насочена инвестиционна програма. Несигурността в икономиката е голяма, но ако познаваш пазара, виждаш и много възможности. Много е важно да се разбере, че това е внимателно обмислен подход. Ръководството и мениджърският съвет съвместно изработиха тази стратегия на компанията. Взехме предвид лихвената политика на централните банки, както и рисковете пред веригата за доставки и достъпа до енергоресурси.

След предложение на експертите и познавайки реалностите в бизнеса, считаме, че сега е моментът да създадем подходящите условия за качествения растеж на "Градус" АД. Ведно с обичайния размер на поддържащи инвестиции, които групата прави, се очертава минимален 3-годишен инвестиционен бюджет в размер на 30-50 милиона лева.

- Как ще финансирате тази мащабна програма?

- Ние винаги сме залагали на доброто управление на ликвидността и използването на собствени средства - особено в такава волатилна среда. Това е устойчивият бизнес модел, така ще процедираме и сега. Ще използваме собствени средства, като разчитаме на пълен синхрон между Съвета на директорите, мениджмънт борда и акционерите при формулирането на визията и инвестиционната ни стратегия.

- По-конкретно в какво ще са насочени тези инвестиции?

 - В различни направления. В направление „Месо“, например - 8 млн., в „Угояване на бройлери“ минималната стойност на очакваните инвестиции е 9,8 милиона лева, а при „Разплодни яйца и еднодневни пилета“ – 10,8 млн. Вече стартирахме инвестиции в сегмент „Угояване на бройлери“  за 1,165 млн. Увеличаваме и капацитета на разфасовъчната линия в сегмент „Месо“ в дъщерно дружество „Градус – 1“ ЕООД с частично плащане в размер на 6.4 млн. лв. Въвеждането в екплоатация се очаква до края на 2024г. Планирани са инвестиции в дъщерно дружество „Градус лоджистикс“ ЕООД на стойност 1,5 млн. лв. за закупуване на товарни автомобили за птици и хладилни камиони.

- Каква е целта на тези инвестиции генерално?

- Целта е да осъвременим оборудването в месодобива и да актуализираме и закупим нови системи за управление на фермите - с една дума да сме в час с най-новите тенденции и технологии. Освен това ще търсим повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд, както и оптимизационни решения за намаляване на разходи за отопление и охлаждане. Ще таргетираме газификация на всички бази.

- Означава ли това, че въпреки че имате добри резултати, засега няма да разпределяте дивидент? Това стратегическа политика ли е или моментно решение за краткосрочен период?

- Да, не прогнозираме разпределяне на дивидент в средносрочен план. За нас най-важното е ползата за акционерите да расте. Но в случая стратегическото решение е да инвестираме в бъдещето и да сме все по-конкурентни на вътрешния и най-вече на глобалния пазар. Затова препоръката ни към Съвета на директорите е да не се предлага разпределение на печалба в следващите поне 3 години.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 30.07.24 г.
Още от Търговия и потребителски стоки виж още