fallback

Печалбата на BASF се свива след спад на цените на химикалите

Търсенето на химикали отново е намаляло, а поръчките са се сринали през юни

10:02 | 26.07.24 г.

Печалбата на най-големия химически концерн BASF леко е намаляла през второто тримесечие, след като цените в сектора са се понижили, предава Bloomberg.

Печалбата преди лихвите, данъците и еднократните ефекти е спаднала с 3,7% до 969 млн. евро, сочи тримесечният отчет на BASF, публикуван в петък. Печалбата в звеното за промишлени решения е била повлечена от по-ниските цени на продуктите на амонячна основа. Така резултатът за периода април-юни се размина с прогнозите на анализаторите.

Търсенето на химикали отново е намаляло, а поръчките са се сринали през юни, според проучване на института Ifo на фона на индустрия, белязана от съкращения на работни места и производство. Макар че миналата седмица производителят на специализирани химикали Lanxess отбеляза подобрение, той предупреди, че все още не вижда по-широко възстановяване на пазара. BASF остави прогнозата си непроменена.

През февруари германската компания задълбочи мерките за икономии в основния си завод в Лудвигсхафен, за да намали годишните си разходи с 1 млрд. евро до 2026 г. Тези и други мерки за ефективност продължават да се изпълняват по план.

Химическият концерн също така планира да закрие два по-малки обекта в Германия и преразглежда инвестиционните си планове за суровини за батерии, тъй като ръстът на продажбите на електромобили се забавя.

През юни BASF се отказа от плановете си за съвместно предприятие за рафиниране на никел и кобалт в Индонезия на стойност 2,6 млрд. долара. Ръководството ѝ обмисля съкращения във финландския си завод за материали за батерии и вече се отказа от плановете си да инвестира в активи за добив на литий в Чили. В петък компанията също така съобщи, че ще преустанови плановете си за изграждане на завод за рециклиране на батерии в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Търговия и потребителски стоки виж още