fallback

Coca-Cola повишава прогнозата за годината благодарение на по-високите цени

За второто тримесечие органичните приходи растат с 15%, значително над очакванията на анализаторите

15:56 | 23.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Coca-Cola Co. повиши прогнозата си за годишните приходи благодарение на по-високите цени, подкрепили представянето на гиганта в сектора на газираните напитки, съобщава Bloomberg.

Базираната в Атланта компания очаква ръст на органичните приходи – без ефектите от валутните колебания и други еднократни ефекти – в диапазона от 9-10% тази година, над предишната прогноза от април за 8-9%.

Производителят на газираните напитки на Fanta отчете, че органичните приходи са се увеличили с 15% през второто тримесечие, което е над средната оценка на анализатори за 9,4%.

Приходите са били общо 12,3 млрд. долара през периода, което също е над прогнозите на анализаторите, а печалбата на акция възлиза на 84 цента – отново над очакваните 81 цента.

Акциите на Coca-Cola поскъпват с 1,6% в ранната търговия в Ню Йорк. Книжата прибавят към цената си близо 10% от началото на годината до понеделник, което обаче е под ръста на широкия индекс S&P 500.

И макар потребителите да започнаха да се съпротивляват на ръста в цените на някои стоки, Coca-Cola продължава да въвежда увеличения. Средно за различни региони компанията е повишила цените на микс от продукти с 9% - над очакваното увеличение за микса от 8% на анализатори. В Северна Америка повишението е от 11%.

На световно равнище общият обем продадени стекове се е увеличил с 2%, в унисон с очакванията, въпреки че има понижение от 1% в Северна Америка.

Резултатите контрастират с тези на основния конкурент PepsiCo Inc., който по-рано този месец отчете по-слаб от очакваното ръст на приходите, тъй като бизнесът му с пакетирани храни бе засегнат от по-бюджетния пазар на потребителите.

Главният изпълнителен директор на Coca-Cola Джеймс Кинси бе в Лондон при публикуването на резултатите, подготвяйки се да замине за Париж за откриването на Олимпийските игри, на които компанията е основен спонсор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Търговия и потребителски стоки виж още