fallback

Mondelez рестартира завода си в Украйна след ремонт заради военни удари

Компанията произвежда там Oreo и шоколадови изделия, които ще изнася за евразийски държави

12:23 | 31.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Производителят на храни Mondelez възстановява производството си на бисквитките Oreo в Украйна, след като заводът му в малък град в източната част на страната бе тежко повреден при инвазията на Русия преди около две години, съобщава Ройтерс.

Заводът на Mondelez в Тростянец сега е напълно възстановен, след като отвори частично миналата година, за да произвежда шоколади, се казва в изявление на компанията.

Mondelez заяви, че бисквитките Oreo и други шоколадови изделия, произвеждани в украинската фабрика, не се изнасят към съседна Русия. Компанията има три завода в Русия и продава бисквити и други продукти въпреки бойкот и призиви да спре от страна на служители, активисти и инвеститори.

Mondelez заяви, че е направила бизнеса си в Русия „самостоятелен“ със самодостатъчна верига за доставки до края на 2023 г. Тя избра нов мениджърски екип в Европа, включително Русия, по-рано тази година.

Конкурентите на Mondelez, включително Nestle – най-голямата компания за храни в света, продължават да продават продуктите си в Русия. Храните не попадат под международни санкции.

Докато течеше ремонт на завода в Тростянец, Mondelez е внасяла Oreo в Украйна, казва запознат с плановете на компанията източник, който няма разрешение да говори с медиите.

Компанията заяви, че продуктите, произведени в завода в Тростянец, се изнасят към евразийски държави като Грузия и Казахстан, освен че се продават на местния пазар.

Заводите в Русия преди са помагали в доставките за тези страни, казва източникът.

„Продължаваме да увеличаваме инвестициите си в подкрепата и възстановяването на Украйна“, каза компанията в изявление.

Mondelez по-рано заяви за Ройтерс, че вече няма износ от Русия към Европа.

Малко над 30% от акционерите в Mondelez миналата седмица са подкрепили резолюция, призоваваща компанията да проведе независимо проучване за рисковете да продължи да работи в Русия, показват документация на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 31.05.24 г.
fallback
Още от Търговия и потребителски стоки виж още