За първи път властите в САЩ издадоха разрешения за продажба на лабораторно месо, отгледано от клетъчни култури. Стартъпите Upside Foods и Good Meat получиха разрешение да продават лабораторно отгледано пилешко месо, обяви Министерството на земеделието на САЩ.
„Това одобрение ще промени из основи начина, по който месото идва на нашата трапеза", заяви основателят и главен изпълнителен директор на Upside Foods Ума Валети. „Това е огромна стъпка към по-устойчиво бъдеще - такова, което запазва избора и живота“, посочва тя.
Главният изпълнителен директор на Good Meat Джош Тетрик поясни, че неговата компания е единствената в света, която досега е продавала лабораторно отгледано месо след одобрението през 2020 г. в Сингапур. „А сега то има одобрение да се продава на потребителите в най-голямата икономика в света", казва той.
Консумацията на енергия при лабораторното месо е огромна
Upside Foods вече има първата си поръчка от ресторанта Bar Crenn на известния френски готвач Доминик Крен в Сан Франциско, Калифорния. Good Meat, от друга страна, работи по първата продукция за испанския готвач звезда Хосе Андрес, който управлява няколко ресторанта в столицата на САЩ Вашингтон, наред с други места.
Лабораторно отгледаното месо от клетъчни култури предлага животински протеини без проблемите, свързани с фабричното отглеждане и убиването на животни. То не трябва да се бърка с алтернативи на растителна основа, като соевите бургери, които имитират вкуса и текстурата на месото, но не съдържат животински протеини.
Консумацията на месо в световен мащаб е двигател на изменението на климата - главно поради огромните площи, използвани за фабрично отглеждане, и свързаните с това емисии на метан, наред с други неща. Изкуствено произведеното месо от лабораторията, известно още като ин витро месо, се предполага, че ще осигури лек за това – поне така твърдят неговите поддръжници.
Критиците обаче поясняват, че производството на лабораторно месо изисква огромни количества енергия. Поради това те се питат дали лабораторно отглежданото месо наистина е по-екологично от конвенционалното.