fallback

Home Depot запази годишната си прогноза непроменена въпреки успешното тримесечие

Според анализаторите това е сигнал за трудности, свързани с отслабващото търсене

15:20 | 15.11.22 г.

Home Depot остави годишната си прогноза без промяна, въпреки че тримесечните ѝ резултати надминаха очакванията на Wall Street. Това предизвика опасения за бъдещото търсене по време на празничния сезон предвид забавянето на имотните пазари, предава Ройтерс.

Цената на акциите на най-голямата американска компания за подобрения в дома се понижи преди началото на борсовия ден, след като стана ясно, че броят на трансакциите на фирмата е спаднал през тримесечието, тъй като инфлацията влияе на правещите ремонти потребители.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ са се увеличили повече от два пъти от началото на 2022 г. , охлаждайки жилищния пазар, който преживя бум по време на пандемията.

Home Depot запази годишната си прогноза без промяна, което според анализаторите на Jefferies предполага, че печалбата ѝ за четвъртото тримесечие ще бъде под очакванията на Wall Street.

Въпреки че търсенето от страна на предприемачи, строители и други професионални клиенти остава силно, хората, които сами правят ремонти и харчеха пари за боя, инструменти и градинско оборудване миналата година, през третото тримесечие на тази са свили разходите си.

„Home Depot не е застрахована от влиянието на затягащата се икономика“, коментира Нийл Сондърс, управляващ директор на Global Data. Той допълва, че отслабващият жилищен пазар свива търсенето на продуктите на гиганта.

Home Depot, подобно на други търговци на дребно, трябваше да повиши цените на продуктите си, за да предпази маржовете си от инфлацията и по-високите разходи за товари и труд.

Увеличенията на цените помогнаха на компанията да отчете 8,8% ръст на средните приходи от потребител, с което компенсира 4,3-процентния спад на клиентските трансакции през тримесечието.

Сравнимите приходи от продажби на Home Depot са нараснали с 4,3% през трите месеца до 30 октомври, което се оказа над средната прогноза за 3,1% по данни на Refinitif.

Нетната печалба се е увеличила до 4,34 млрд. долара, или 4,24 долара на акция, докато анализаторите очаква средно 4,12 долара на акция.

Компанията потвърди, че сравнимите ѝ приходи от продажби ще нараснат с около 3% през фискалната 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 15.11.22 г.
fallback
Още от Търговия и потребителски стоки виж още