fallback

Русия преживява "захарна криза"

Цените на захарта са се повишили с 12,8% през миналата седмица, руснаците се презапасяват

14:15 | 18.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател

Това, което в Европа са олиото и тоалетната хартия, в Русия е захарта. Рязкото покачване на цените на захарта след руската инвазия в Украйна и засилващото се презапасяване подтикнаха руския орган за защита на конкуренцията да предприеме действия.

Комисията обяви проверки на производители, търговци на дребно и посредници. „Фактът, че по рафтовете на магазините в няколко региона няма захар, се дължи на прибързаното търсене, подхранвано от недобросъвестни организации", заяви антимонополната организация ФАС.

Battle for Sugar According to official data, since the end of last week, sugar has risen in price by 12.8% in #Russia. People, fearing an even greater rise in prices, began to buy it en masse. pic.twitter.com/3TOjwPsDTw

— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022

Цените на захарта са се повишили с 12,8% през миналата седмица, показват данни на статистическата служба „Росстат“. На видеозапис, разпространен в социалните медии, се вижда как пенсионери се блъскат един друг в супермаркетите, за да вземат колкото се може повече пликове със захар. За много руснаци захарта е основна храна, както елдата и солта. Заради западните санкции, наложени срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, много потребители побързаха да се презапасяват с хранителни стоки.

„Вчера тъщата ми отиде в магазина и там вече нямаше никаква захар, а тя не можа да я намери и в други магазини", казва Олег, строителен предприемач в град Владимир. „Хората се притесняват“. От друга страна, властите не виждат причина за прибързаното закупуване на храна.

В понеделник вечерта руското правителство обяви, че износът на зърно и на „бяла и сурова тръстикова захар за трети страни" ще бъде спрян. Това означава, че износът за Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан ще бъде временно преустановен. Ограниченията върху износа на зърно ще продължат до края на юни, а тези върху захарта - до края на август. Всеобхватните санкции, наложени от западните държави, значително затрудняват вноса на много стоки в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Търговия и потребителски стоки виж още