fallback

Нетаняху: Израел иска още мирни сделки с арабски страни след войната

Над 100 хил. цивилни палестинци са блокирани в два северни града в Газа

19:20 | 28.10.24 г.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази надежда за постигане на мирни сделки с още арабски страни, след като войната срещу съюзниците на Иран „Хамас“ и „Хизбула“ приключи, предава Ройтерс.

„За деня, когато „Хамас“ вече не контролира Газа, и „Хизбула“ вече не е на северната ни граница, работим по планове да стабилизираме тези два фронта. Но денят след това включва нещо с най-голяма значимост“, заяви Нетаняху в реч пред парламента.

„Стремя се да продължа процеса, който поведох преди няколко години, на подписване на историческите споразумения Авраам и да постигна мир с още арабски страни“, допълни той.

Чрез споразуменията от 2020 г., постигнати с посредничеството на САЩ, Израел нормализира отношенията с четири арабски държави – Обединените арабски емирства, Бахрейн, Монако и Судан.

Оттогава Израел, с подкрепата на САЩ, се опита да включи и други страни, най-вече Саудитска Арабия. Рияд твърди, че няма да признае Израел без създаването на палестинска държава.

„Тези страни и други държави виждат ясно ударите, които нанасяме, на тези, които ни нападат, иранската ос на злото. Те, подобно на нас, се стремят към стабилен, сигурен и проспериращ Близък изток“, каза Нетаняху.

Междувременно днес израелски танкове навлязоха по-дълбоко в два северни града в Газа и исторически бежански лагер, като блокираха около 100 хил. цивилни, съобщи палестиската служба за спешна помощ. Израелската армия твърди, че това са операции за ликвидиране на прегрупиращи се бойци на „Хамас“.

Армията допълни, че войниците са заловили около сто предполагаеми бойци на „Хамас“ при операция в болница „Камал Адван“ в лагела Дажалия. „Хамас“ и лекари отрекоха да е имало военно присъствие в болницата.

Здравното министерство на ивицата Газа съобщи, че най-малко 19 души са били убити при израелски въздушни нападения и бомбардировки, 13 от тях в северната част на опустошената крайбрежна територия.

Преговорите, ръководени от САЩ, Египет и Катар, за постигане на примирие, бяха възобновени в неделя след няколко неуспешни опита, като египетският президент предложи първоначално двудневно примирие с размяна на четирима израелски заложници на „Хамас“ за палестински затворници, последвано в рамките на десет дни от постоянно спиране на огъня.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в понеделник, че посредниците ще възобновят преговоите в следващите дни „в траен опит за напредък към сделка“, без да разкрива подробности.

До момента Израел многократно заяви, че войната ще продължи, докато „Хамас“ бъде изкоренен, а ислямисткото движение изключи възможността да прекрати боевете, докато израелските сили не напуснат Газа.

Израел продължи на бомбардира Ливан в понеделник, включително с въздушен удар рано сутринта срещу квартал в южния пристанищен град Тир, при който загинаха седем души, съобщи ливанското здравно министерство.

По-късно израелската армия издаде заповеди за евакуация на големи части от Тир, включително райони, за които преди това не беше искана евакуация, като квартали близо до крайбрежен хотел, където обикновено отсядат журналисти.

Заради разширяването на израелските предупреждения за евакуация много градове в Южен Ливан се превърнаха в призрачни, включително Тир, а бомбената кампания срина до основи редица градове по границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още