fallback

Израел засили офанзивата си в Газа и Ливан след смъртта на лидера на "Хамас"

Убийството на Яхия Синуар засили надеждите за примирие в Близкия изток

19:15 | 20.10.24 г.

Израел съобщи, че е поразил централата на разузнаването на „Хизбула“ в ливанската столица Бейрут в неделя, а официални представители в Газа заявиха, че все още се опитват да извадят тела от развалините след израелски удар, при който загинаха десетки хора, предава Ройтерс.

Най-малко 87 души са загинали или са в неизвестност след въздушен удар срещу Бейт Лахия в северната част на Газа късно в събота, съобщи здравното министерство в палестинската територия. За последните месеци това е най-големият брой загинали при единично нападение. Израел съобщи, че разследва съобщенията за инцидента.

Това е отчетливо засилване на офанзивата на Израел срещу палестинската бунтовническа групировка „Хамас“ в Газа и подкрепяната от Иран „Хизбула“ в Ливан, дни след като убийството на лидера на палестинската групировка Яхия Синуар засили надеждите за започване на преговори за примирие.

С наближаването на изборите в САЩ официални представители, дипломати и други източници в региона твърдят, че Израел се стреми чрез военни операции да предпази границите си и да се увери, че противниците му не могат да се прегрупират.

Израел се готви също да отговори на ирански ракетен обстрел по-рано този месец, въпреки че Вашингтон призова еврейската държава да не нанася удари срещу ирански енергийни обекти или ядрени централи.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че е бил обект на опит за убийство от „подкрепяната от Иран „Хизбула“ в събота, когато дрон беше насочен срещу ваканционното му жилище. В разговор с бившия американски президент Доналд Тръмп израелският премиер потвори, че Израел ще вземе решения въз основа на собствените си интереси, съобщи канцеларията на Нетаняху в комюнике.

Израелското правителство отхвърли няколко опита на САЩ, основния му съюзник и военен поддръжник, за постигане на примирие в Газа и Ливан.

Здравното министерство в Газа съобщи, че спасителните операции след удара в Бейт Лахия са възпрепятствани от комуникационни проблеми и продължаващите израелски военни операции.

Израел съобщи, че ударът е поразил мишена на „Хамас“ и изрази съмнение в съобщението на медийната служба на „Хамас“ за 73 загинали.

Над 5000 палестинци са напуснали Джаабалия по посочени маршрути, съобщи говорителят на израелската армия Авишай Адрае в социалната мрежа Х.

Заповеди за евакуация, насочващи хората на юг, засилиха опасенията сред много палестинци, че операцията е целяла да ги ликвидира от северната част на Газа, за да може Израел да си осигури контрол над областта след войната.

Израел отрича да прави подобни планове и твърди, че се опитва да защити цивилните и да ги отдели от бойците на „Хамас“.

„Ужасяващи сцени се развиват в Газа на фона на конфликт, неумолими израелски удари и все по-тежка хуманитарна криза“, заяви мирният пратеник на ООН за Близкия изток Тор Венесланд в социалната мрежа Х.

Удари в Ливан

В Ливан Израел засили бомбардировките си на Южен Бейрут от събота следобед. В неделя еврейската държава съобщи, че военно-въздушните ѝ сили са атакували разузнаването на „Хизбула“ в Бейрут и подземна работилница за производство на оръжия.

Изтребители са ликвидирали трима командири на групировката, включително Алхадж Абас Саламех, високопоставен представител на южното командване на „Хизбула“, съобщи израелската армия в комюнике.

Ливанската армия съобщи в неделя, че трима нейни войници са били убити при израелски удар срещу военен автомобил в Южен Ливан.

„Хизбула“ не е коментирала ударите, но заяви, че е изстреляла ракети срещу израелските сили в Ливан и срещу база в Северен Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 20.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още