fallback

Путин няма да участва на срещата на Г-20 заради международната заповед за арест

Руският президент обяви за опасна провокация предложението на Зеленски Украйна да се сдобие с ядрено оръжие

19:49 | 18.10.24 г. 7
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че не планира да участва в срещата на Г-20 в Бразилия, предвидена за 18-19 ноември, предаде Франс прес.

Руският лидер каза, че решението му е продиктувано от нежелание да смущава провеждането на срещата, тъй като е обект на заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС).

„Разбираме прекрасно, че дори да изключим фактора МНС, цялата дискусия ще се върти около това. По този начин ще смутим работата на Г-20. Защо да го правим? Големи хора сме“, каза Путин на среща с чуждестранни журналисти.

Той заяви, че Русия ще избере подходящ свой представител, който да вземе участие в срещата в Бразилия. В миналия години в срещи на Г-20 представител на Русия беше външният министър Сергей Лавров, отбелязва ДПА.

През март миналата година Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин по подозрения в незаконно депортиране на украински деца в Русия.

Страните, които признават юрисдикциятата на съда в Хага, една от които е Бразилия, на теория са задължени да арестуват Путин, ако той стъпи на тяхна територия.

В началото на септември обаче Владимир Путин не бе арестуван в Монголия, която също признава юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Базираният в Нидерландия съд заяви, че страните, признаващи неговата юрисдикция, са задължени да изпълняват издадените от него заповеди за арест. При неизпълнение обаче санкциите срещу страните се изразяват основно във вербално порицаване.

Владимир Путин обяви днес за „опасна провокация“ думите на украинския президент Володимир Зеленски, който предложи вчера в Брюксел Украйна по някакъв начин да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Франс прес.

„Това е опасна провокация. Всеки опит в тази посока ще доведе до съответната реакция“, изтъкна Путин пред чуждестранните журналисти.

Руският лидер каза, че не знае дали Украйна е в състояние да произведе ядрено оръжие, но допусна, че това „не е трудно в този съвременен свят“.

„Мога да кажа, че Русия в никакъв случай няма да допусне това да се случи“, заяви Путин.

В своя реч вчера в Брюксел Володимир Зеленски предложи страната му да се сдобие с ядрено оръжие, за да възпре Москва, ако Украйна не бъде приета в НАТО.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още