fallback

Как крайнодесните партии в Европа заздравяват връзките помежду си

Търси се реконфигурация на партньорствата в този сегмент на политическата система чрез банкови заеми, каза проф. д-р Анна Кръстева

19:23 | 14.10.24 г.

Крайната десница в Европа използва нови средства, за да се позиционира на европейската политическа сцена. С помощта на заеми крайнодесните партии в Европа заздравяват връзките помежду си. Това коментира проф. д-р Анна Кръстева, експерт по международни отношения, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Едно от средствата е привличането на нови коалиции и реконфигурация на партньорствата в този сегмент на политическата система чрез банкови заеми, посочи събеседникът.

„Доскоро крайната десница взимаше заеми от Путин, партията на Марин Льо Пен има голям такъв заем. А сега има нов играч на тази сцена – Виктор Орбан. Близка до Орбан партия дава заем на Vox (крайнодясната испанска партия), за да финансира кампанията си. Това не са само финансови операции, те помагат да се преконфигурира европейската сцена“, каза анализаторът.

Проф. Кръстева отбеляза, че идеологическите вълни са обичайни за политическата сцена в Европа. По думите й преди 5 години на изборите за ЕП се наблюдаваше "зелена" вълна, а сега се вижда засилване на крайната десница.

„Тази тенденция присъства в почти всички държави членки на Европейския съюз, като електоралната сила на този тип партии се вижда в страни като Австрия, Франция, Германия, Нидерландия, Италия и др. В Австрия националните избори бяха спечелени от крайнодясна партия, в момента наблюдателите очакват да видят как ще се развие формирането на правителство, което е изключително важно особено за България, която чака одобрението на страната за Шенген“, каза проф. Кръстева. 

Тя допълни, че във Франция крайнодясното пространство е сравнимо с фамилен бизнес на семейство Льо Пен - племенницата на Марин Льо Пен стартира собствен политически проект с по-консервативни възгледи от тези на „Национален сбор“. Името на партията е „Идентичност и Свобода“, като идентичността е един от основните мотиви в кампаниите на крайнодесните. Лидерът твърди, че новият проект се базира на традиционни християнски ценности и ще търси коалиране с останалите партии, особено тези, споделящи десните идеи.

Що се отнася до избирателите, които се насочват към крайнодесните формации, анализаторът каза, че те имат страхове за културната и националната си идентичност при приемането на мигранти. "Партиите в това пространство се възползват от тези опасения и мобилизират гласоподавателите, като преувеличават темата", коментира проф. Кръстева

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 14.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още