fallback

Защо е невъзможна промяна на философията в управлението на икономиката на Китай

Ще видим ограничени ходове и инициативи, но не и за фискалната политика, каза политологът Владимир Шопов

20:00 | 10.10.24 г.

Няколко са причините Китай да започне серия от дългоочаквани промени именно сега. На първо място е натрупаното недоверие на фона на негативните данни, които не спират да идват, основно за стопански растеж. Ще видим ограничени ходове и инициативи, но цялостна промяна на философията, на управлението на икономиката, не се очаква. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Финансовите пазари през последната година показаха много сериозно оттегляне на средства, включително няколко инвестиционни фонда изцяло приключиха своите експозиции в страната. Имаше едно притеснение от подкопаване на доверието, усещане, че сякаш ръководството започва да изпуска динамиката на икономиката и че зациклят основните процеси в икономиката", каза политологът.

Втората причина, която по-малко се коментира, е свързана с обема, качеството и наличието на информация за това какво точно се случва вътре в китайската икономика, уточни той.

"През последните месец много други, неогласени данни, са били на разположение на висшето ръководство на страната и много от тях показват още по-песимистични данни, като например това, че много от предприетите финансови мерки почти не функционират или произвеждат минимален ефект“ , добави Шопов. 

"В същото време има някои мерки, обявени на по-ранен етап, което също показва недостатъчната способност на китайските власти добре да пакетират и обясняват икономическите си решения, защото те взеха поне две мерки, които имат малко по-дългосрочен ефект и показват желание част от структурните мерки да бъдат предприети, като например промяната на пенсионната възраст в страната“, посочи гостът. 

Според него големият въпрос е за фискалния пакет - нещо, за което инвеститори и икономисти настояват от дълго време, смята Шопов. "Постепенно това се превърна, поне във възприятието на повечето хора, ангажирани с финансовите пазари в Китай, в ключовия инструмент, с който може да се постигне някакъв баланс в мерките и да се постигне по-устойчива база, на която да стъпи китайската икономика на фона на тези негативни данни", коментира Шопов.

Неговото очакване е, че това няма да се случи. „Да, ще видим ограничени ходове и инициативи в тази посока, но цялостна промяна на философията, на управлението на икономиката, на начина, по който Си Дзинпин и висшето ръководство си представят китайската икономика оттук нататък, не включва такъв тип по-фундаментална трансформация. Така че напрежението в очакванията и разминаването ще продължат", посочи анализаторът.

Шопов добави, че една амбициозна фискална програма и една по-цялостна реформа за преразпределяне на средства вътре в икономиката на Китай означава преразпределяне на политическата власт в страната.

„Даването на повече власт и способност за взимане на решение за това как индивидите в обществото да харчат своите пари, всъщност ще отнеме в една много голяма степен способността на комунистическите власти, не просто да контролират ресурсите и да генерират всички тези излишъци, които им позволяват да правят такъв тип инвестиционни, спасителни пакети, но и на практика ще ограничи тяхното влияние да формират структурата и динамиката и посоката на движение на самата китайска икономика. Това е основното препятствие и основната причина, поради която такъв тип фискални пакети така и не се появяват, или поне не в този мащаб, в който всички очакват“, коментира анализаторът. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още