fallback

Трима учени с изследвания в областта на протеините получиха Нобеловата награда за химия

Половината от наградата е присъдена на американеца Дейвид Бейкър, а Джон Джъмпър и Демис Хасабис си поделят другата половина

15:20 | 09.10.24 г.

Американските учени Дейвид Бейкър и Джон Джъмпър и британецът Демис Хасабис получиха в сряда Нобеловата награда за химия за 2024 г. за работата си по разкодирането на структурата на протеините и създаването на нови, довело до напредък в области като разработването на лекарства, предава Ройтерс

Половината от наградата е присъдена на Бейкър за това, че е успял да извърши смятаното за немислимо – да създаде напълно нови видове протеини, а другата половина си поделят Хасабис и Джъмпър „за прогнозиране на структурата на протеини“, съобщи Кралската шведска академия на науките, която присъжда наградата.

62-годишният Бейкър е професор във Вашингтонския университет в Сиатъл, а 48-годишният Хасабис е главен изпълнителен директор на Google DeepMind – дъщерното дружество на Google за изследване на изкуствения интелект (AI), където работи и 39-годишният Джъмпър като старши научен сътрудник.

Хасабис и Джъмпър са използвали изкуствен интелект, за да прогнозират структурата на почти всички познати протеини, а Бейкър се е научил как да овладява градивните елементи на живота и да създава изцяло нови протеини, заявиха от Академията.

„Това е изключително постижение за изкуствения интелект, за компютърната биология и за самата наука“, заявиха от Google DeepMind в социалната мрежа X.

Наградата е втората тази седмица, присъдена за работа, свързана с изкуствен интелект, което подчертава нарастващото значение на машинното обучение и големите езикови модели за науката.

„Едно от откритията, които се признават тази година, е свързано с конструирането на впечатляващи протеини“, се казва в изявлението на академията. „Другото е свързано с изпълнението на 50-годишна мечта: прогнозиране на структурата на протеините от техните аминокиселинни последователности.“

Наградата, която се смята за една от най-престижните в научния свят, е на стойност 11 милиона шведски крони (1,1 милиона долара).

През 2003 г. Бейкър успява да използва аминокиселините, често описвани като градивни елементи на живота, за да създаде нов протеин, който не прилича на нито един съществуващ, съобщават от Академията.

Това отваря вратата към бързото създаване на различни протеини, които да се използват в области като фармацевтиката, ваксините, наноматериалите и дори миниатюрни сензори.

„Той разработи изчислителни инструменти, които сега дават възможност на учените да проектират впечатляващи нови протеини с напълно нови форми и функции, откривайки безкрайни възможности за най-големи ползи за човечеството“, каза Хайнер Линке, председател на Нобеловия комитет по химия, за приноса на Бейкър.

През 2020 г. Хасабис и Джъмпер представиха модел на изкуствен интелект, наречен AlphaFold2. С негова помощ те са успели да предскажат структурата на почти всички 200 милиона белтъци, които изследователите са идентифицирали, съобщиха от Академията.

От създаването си AlphaFold2 се използва от повече от два милиона души от 190 страни. Сред множеството му приложения е и това, че учените могат да разберат повече за антибиотичната резистентност и да създават изображения на ензими, способни да разграждат пластмаси, посочват от Кралската шведска академия на науките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още