fallback

Налага ли се политическата воля в съвременните войни и конкретно в Близкия изток

Една победа на Тръмп ще развърже ръцете на Израел, посочи доц. Боян Хаджиев

20:57 | 08.10.24 г.

В момента Съединените щати, ключовият партньор на Израел, изглеждат пасивни. Байдън работи за успокояване на напрежението в региона, но предстоят избори, а Тръмп е известен с това, че е доста приближен до Израел. При евентуална победа на Доналд Тръмп можем да очакваме, че това ще отвърже ръцете на Израел за действие и ще създаде допълнително напрежение в региона. Тази прогноза преди президентските избори в САЩ направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria преподавателят по международни отношения в УНСС доц. Боян Хаджиев.

„Победата на Тръмп би дала нови сили и нова по-силна подкрепа на Израел. В момента и Джо Байдън, и Камала Харис са по-умерени, говорят за реципрочен удар, каквото и да значи това за тях. Опитват се да се снишат, да успокоят напрежението, тъй като за изборите за тях е от ключово значение да няма голям конфликт в Близкия изток“, коментира той политическите настроения в екипите на републиканци и демократи.

Според доц. Боян Хаджиев републиканците са доста по-екстремистки насочени към това, което трябва да направи Израел. По думите му те подкрепят, включително и превантивния, изпреварващ удар, защото в момента все още няма ясни сигнали, че Иран има ядрено оръжие.

"Не мисля, че някога Близкият изток е бил мирен. Той винаги е бил разкъсван от религиозни, териториални, политически и геополитически съперничества и това превръща региона в един от най-размирните в последните десетилетия", посочи анализаторът.

Той припомни, че точно преди година Израел е бил много близо до много решителна сделка със Саудитска Арабия, за която се говореше, че може да промени всичко в региона. „Много хора смятат, че нападението на "Хамас" бе извършено именно за да се стигне до ескалация и да се спре тази сделка. Със сигурност тази ситуация може да бъде разгледана и по този начин“, посочва доц. Хаджиев. Той коментира, че преди да се случи жестоката атака от страна на "Хамас" върху мирното население в Израел, се е разбрало, че преговорите между Саудитска Арабия и Израел са в много напреднала фаза, както и че това споразумение ще превърне Саудитска Арабия в партньор на Израел, а „Иран и Саудитска Арабия правят опити за стопляне на отношенията“.

„Наистина, ако се беше сключил договор между Саудитска Арабия и Израел, можеше да наблюдаваме един цялостен нов момент в отношенията в региона“, смята анализаторът. 

Доц. Хаджиев отбеляза, че има твърде много участници, които са заинтересовани от ескалацията, и е категоричен, че "Хамас" е възпряла сключването на договор между Саудитска Арабия и Израел.

Беше ли грешка бруталният отговор на Израел? Как ще се отрази евентуална подкрепа на САЩ за Израел? Ще бъде ли въвлечен Иран в мащабен конфликт и с това ще се нарушат ли доставките на оръжие към Русия, което може да изравни силите в конфликта с Украйна? Защо двата конфликта може да се разглеждат като "скачени съдове"? Научиха ли САЩ урока си от Ирак?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още