fallback

Китай наложи мита върху вноса на бренди от ЕС

Миналата седмица ЕС реши да наложи мита до 45% върху вноса на китайски електрически автомобили за период от пет години

12:37 | 08.10.24 г. 1

Китай наложи мита върху вноса на бренди от Европейския съюз (ЕС), изостряйки търговския спор дни след решението на блока да увеличи митата върху вноса на електрически автомобили от Китай, съобщава Bloomberg.

Вносителите ще трябва да плащат депозит до 39% върху стойността на брендито, идващо от ЕС, считано от 11 октомври, заяви китайското Министерство на търговията в съобщение, публикувано на сайта му във вторник. В документа конкретно се споменават европейските производители на спиртни напитки, управлявани от Remy Cointreau и Pernod Ricard, наред с други.

Действията срещу европейските износители на бренди биват предприети, след като миналата седмица ЕС реши да наложи мита от до 45% върху вноса на китайски електрически автомобили за период от пет години. По-голямата част от вноса на алкохол в Китай идва от Франция, която гласува в подкрепа на митата върху вноса на китайски електрически коли. Преговорите между ЕС и Китай продължават и ако постигнат успех, е възможно депозитите да бъдат възстановени.

Китай обяви антидъмпингово разследване на европейското бренди през януари тази година, след като ЕС стартира разследване срещу субсидиите му за електрически превозни средства. Азиатската страна заяви през август, че е открила доказателства за дъмпинг от европейските производители на спиртни напитки в предварително разследване, но се въздържа от налагане на мита по това време.

ЕС разкритикува разследването на Китай на бренди и други стоки, а европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис заяви пред китайския министър на търговията Уан Уентао миналия месец, че то е „необосновано, основано на съмнителни обвинения и липсват достатъчно доказателства“.

Домбровскис поиска Китай да прекрати разследванията и заяви, че Европа ще „направи всичко възможно, за да защити интересите на индустриите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още