fallback

Израел разширява операцията си в Ливан, "Хамас" се зарече да въстане отново

"Хизбула" изстреля ракети срещу третия по големина израелски град Халифа

09:26 | 08.10.24 г. 4

 „Хизбула“ изстреля ракети срещу третия по  големина израелски град Халифа, а „Хамас“ обеща отново да въстане. Това се случва в момент, когато Израел се готви да разшири офанзивата си в Ливан една година след опустошителното нападение на „Хамас“, което предизвика войната в Газа, предава Ройтерс.

Израелците организираха церемонии и протести в понеделник, за да отбележат първата годишнина от атаката на 7 октомври срещу Израел от палестинската групировка „Хамас“ в момент, когато конфликтът в Газа се разпространява в Близкия изток и засилва опасенията от пълномащабна регионална война.

„Хамас“ се зарече да възкръсне „като феникс“ от пепелта, докато войната на Израел опустошава палестинската територия на Газа. Палестинската групировка претърпя тежки загуби в едногодишните боеве.

В понеделник подкрепената от Иран „Хизбула“, която е съюзник на „Хамас“ в Ливан, съобщи, че е атакувала военна база южно от Халифа с ракети „Фади 1“ и е нанесла друг удар срещу Тиберия, на 65 км от Халифа.

По-късно въоръжената групировка съобщи, че е атакувала и области северно от Халифа с ракети. Израелската армия уточни, че около 190 ракети са влезли на територията на страната в понеделник. Най-малко 12 души са пострадали.

Армията заяви, че военно-въздушните сили извършват обхватни бомбардировки срещу мишени на „Хизбула“ в Южен Ливан и двама израелски войници са били убити, с което общият брой на загиналите израелски военнослужещи в Ливан е достигнал 11 души.

Израелските сили отправиха предупреждение на арабски език до плажуващи да избягват ивица от ливанското крайбрежие, като заявиха, че скоро ще започнат операции срещу „Хизбула“ от морето.

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи за десетки загинали, включително десет пожарникари, убити при въздушен удар срещу общинска сграда в граничната област. Около 2000 ливанци са били убити, откакто „Хизбула“ започна да обстрелва Израел преди една година в солидарност с „Хамас“. Повечето бяха убити през последните няколко седмици.

Израелската армия определи сухопътната си операция в Ливан като „локализирана, ограничена и целенасочена“, но от миналата седмица тя постоянно разширява мащаба.

„Променяме реалността от гледна точка на сигурността в региона ни в името на децата ни, за бъдещето ни, за да се уверим, че случилото се на 7 октомври няма да се повтори“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху на заседание на кабинета в Йерусалим по повод годишнината от войната в Газа.

Войната на Израел срина Газа до основи, близо 42 хил. души бяха убити, а голяма част от населението ѝ от 2,3 млн. души беше принудено да напусне дома си, съобщават палестинските здравни власти.

Израел твърди, че „Хамас“ вече не съществува като организирана военна структура и е сведена до партизански тактики. Бойците на „Хамас“ съставляват близо една трета от близо 17-те хиляди палестинци, които са убити в Газа, съобщават израелски представители. Около 350 израелски войници са загинали при боевете в Газа.

Но ръководителят на „Хамас“ в изгнание Халед Мешаал заяви, че палестинската групировка ще въстане отново и че продължава да набира бойци и да произвежда оръжия.

„Палестинската история се състои от цикли“, каза 68-годишният Мешаал. „Преминаваме през фази, при които губим мъченици и част от военните си способности, но след това палестинският дух отново се издига като феникс благодарение на Бога“, допълни той.

Мешаал, който оцеля при опит за убийство от Израел през 1997 г., след като беше инжектиран с отрова, и беше общ ръководител на „Хамас“ от 1996 до 2017 г., каза още, че ислямистката групировка все още може да устройва засади на израелските войски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още