fallback

Руслан Трад: Конфликтът в Близкия изток тепърва ще ескалира

Не може да има дипломатическо решение в Украйна или в Близкия изток, каза международният анализатор

15:48 | 07.10.24 г. 2

Не смятам, че може да има дипломатическо решение нито на войната в Украйна, нито на тази в Близкия изток. Близкият изток тепърва ще става свидетел на ескалиране, защото виждаме на терен разполагане на все повече военна сила. Това каза международният анализатор Руслан Трад в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Днес се навършва една година от атаката на „Хамас“ срещу Израел. Жертви на кървавото нападение станаха повече от 1200 души, а над 250 израелци бяха взети за заложници от радикалната организация в Ивицата Газа. Атаката предизвика незабавния отговор на Израел. Стигна се до ескалация на напрежението, а през последния месец войната се разшири.

Трад заяви, че въпреки че САЩ изпращат послание на Нетаняху и неговите съюзници, че не биха подкрепили по-широка ескалация срещу Иран, всъщност струпват военна сила. „Израел разширява фронтовете, като може да има по-сериозна ескалация например в Сирия, където Иран струпва свои милиции за подкрепа на "Хизбула". Има възможност за ескалация и на ниво тероризъм и това ще продължи поне до края на годината, добави анализаторът.

По думите му се очаква нова ескалация на бойните действия в Близкия изток днес заради годишнината от атаката на "Хамас", като и Иран, и Израел се заканват за по-силни удари по териториите на своя противник. Най-големите очаквания са Израел да нанесе такъв удар на иранска територия. 

"Хизбула" демонстрира, че във военно отношение структурите ѝ са подсигурени и действат, независимо от атаката с пейджърите и вълната от въздушни удари…"Хизбула" успява да демонстрира едно добро ниво на съпротива срещу израелската армия, но вероятно това ще се промени с настъплението на израелските военни единици и може би отстраняването на още висши ръководители", посочи събеседникът.

Трад каза, че една по-голяма ескалация ще засегне и енергийната сигурност на Европейския съюз, който зависи от политическата стабилност на региона. Иран вече атакува газовите доставки на Израел в Ашкелон, а ако бъде атакуван на своя територия, Техеран може да представлява заплаха дори за обекти в Азербайджан, които доставят на ЕС, смята Трад.

Според него Иран може да се надява на подкрепата на Пекин и Москва, като тук може да бъде включена и Индия, която все по-често помага на Китай.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още