fallback

Рисковете от войната в Близкия изток - бежанска вълна, тероризъм

Конфликтът не е само между Израел и Ливан, участват поне десет други държави, каза проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС

22:00 | 04.10.24 г.

За момента няма пряка заплаха за националната сигурност на България заради ескалацията на конфликта в Близкия изток. Винаги обаче има риск и една от потенциалните заплахи е терористичната. Това каза проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му справянето с това изисква засилен контрол върху потенциалните извършители.

Съществува риск и от нова мигрантска вълна, но службите са тези, които могат да кажат каква е вероятността някой от тези сценарии да се реализира, посочи проф. Димитров.

Според него е още рано да се каже дали ситуацията може да се отрази на европейската икономика. По-сериозни могат да са последиците от една бежанска вълна, която вече е започнала, но все още не е стигнала до нас. „Не бива да забравяме, че България е и външна граница на ЕС, защото това вече ни засяга пряко“, заяви той. 

По отношение на сигурността най-важна е превенцията и взимането на предварителни мерки, подчерта ректорът на УНСС.

Той отбеляза, че в момента конфликтът не е само между Израел и Ливан, а участват поне десет други държави.

„Замесени са интересите на Русия, САЩ, Великобритания, Европейският съюз и други. Всички участници в конфликта имат възможност за самостоятелни действия, виждаме, че не се зачитат границите и суверенитета, а се нанасят ракетни удари по всякакви локации“, коментира професорът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още