fallback

Как ще се промени управлението на Шри Ланка след избора на ляв аутсайдер за президент

Кампанията на Дисанаяке се базира на обещания, че ще се сближава с Китай и няма да орязва бюджетите за социални грижи

19:30 | 03.10.24 г.

Анура Кумара Дисанаяке, ляв политически аутсайдер, спечели президентските избори в Шри Ланка на 21 септември в зашеметяващо порицание на политическия елит, обвиняван от гласоподавателите, че е довел островната държава до историческа икономическа криза преди две години. Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие и наблюдател на изборите в Шри Ланка, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че коалицията на Дисанаяке е група от леви политически партии и организации, подкрепени от протестиращи, отговорни за свалянето на президента Готабая Раджапакса през 2022 г.

Дечева посочи, че Дисанаяке не е човек, който идва от никъде. Той е избран за член на парламента през 2000 г. и оттогава винаги е бил член, като в последния формат е представител на коалиция, която има само трима кандидата. Той е постоянен участник в президентските избори.

„Дисанаяке е събрал 42% от гласовете на вота, така че ако другите двама кандидати - представители на познати утвърдени партии - се бяха обедили, те можеха да спрат победата му“, коментира Дечева.

Аристокрацията, която държи мнозинството в парламента, не пожела да подкрепи правителството на новия президент и парламентът беше разпуснат, въпреки че резултатите от изборите бяха практически веднага признати от всички, посочи международният анализатор.

Кампанията на Дисанаяке се базира на обещания, че няма да връща пари на МВФ и ще се сближава с Китай, докато се отделя от Индия. През последните години Китай отпусна над 5 млрд. долара за строежа на пътища и ново голямо пристанище в Коломбо.

"Дисанаяке спечели с това, че няма повече да има орязване на бюджетите за социални грижи. Страната е социалистическа по конституция... и неговото обещание е за край на големите проекти, всичко което изгражда икономическа мощ в интерес на богатите, и че страната се обръща към хората... Не само че това няма как да се случи, но Дисанаяке започна да говори по съвсем различен начин на първия ден след избора", каза Дечева, допълвайки, че още от първия си ден след изборите Дисанаяке обърна икономическия си план и се завърна към политиките на предишния президент.

Резултатите от това ще се проявят на предстоящите парламентарни избори, отбеляза събеседникът.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още