fallback

Български компании се опасяват от влошаване на бизнес връзките с Близкия изток

Има риск за търговията с държави, с които имаме развит стокообмен, каза Габриела Димитрова, директор "Международно сътрудничество" в БТПП

12:12 | 03.10.24 г.

Има повод за притеснение, че заради разрасналия се конфликт в Близкия изток бизнес връзките на България ще пострадат, най-вече от това, което се случва в Ливан и региона. Това каза Габриела Димитрова, директор "Международно сътрудничество" в Българска търговска-промишлена палата (БТПП), в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че българските компании, членове на БТПП, са много активни и постоянно подават информация как се движат техните бизнес отношения в Близкия изток и на този етап са силно притеснени.

Димитрова посочи, че България има развити търговски отношения с Ливан. „Търговският стокообмен между България и Ливан се движи постоянно, а на всеки пет години има пик. През 2020 г. беше около 262 млн. долара“, коментира гостът. В последните години отпадна износът на България на нефтени продукти, което намали драстично обема. По думите ѝ политическата нестабилност в Ливан в момента създава сериозни предизвикателства пред бизнеса. 

Очаква се забавяне в двустранните отношения. В тази ситуация фирмите не могат да изпълнят задълженията си, допълни тя.

Димитрова отбеляза, че обичайно българският износ е по-висок от вноса. „Изнасяме хранителни и млечни продукти, фосфати и дървени изделия. Българският и ливанският вкус на потребителите е много подобен. Това е причината български плодове и зеленчуци, консерви и сокове да се представят много добре на този пазар. От Ливан България внася най-много тютюни, торове и някои химични съединения, но най-голям е делът на медни отломки и остатъци от метали“, каза Димитрова.

България има развити търговски отношения и с Иран – стокообменът е средно около 130 млн. долара годишно. С Иран търгуваме машинни съоръжения и селскостопански изделия.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още