fallback

Израел нанесе въздушни удари в центъра на Бейрут

При бомбардировките рано в четвъртък са загинали шестима души, а други седем са били ранени

08:09 | 03.10.24 г.

Израел бомбардира центъра на Бейрут в ранните часове на четвъртък, при което загинаха най-малко шестима души, предава Ройтерс. Преди това израелските сили преживяха най-кървавия си ден на ливанския фронт от едногодишните сблъсъци с подкрепяната от Иран въоръжена групировка „Хизбула“.

Израел съобщи, че е нанесъл прецизен удар срещу Бейрут. Очевидци разказаха пред Ройтерс, че са чули голяма експлозия, а източник на силите за сигурност заяви, че ударът е бил насочен към квартал „Башура“ в центъра на Бейрут, близо до парламента, най-близките израелски удари са стигнали до сградата на ливанското правителство.

Най-малко шестима души са били убити, а седем са били ранени, съобщиха представители на ливанските здравни служби. В ливански групи в WhatsApp се разпространява снимка, чиято автентичност не е установена за момента. Тя показва силно повредена сграда с подпален първи етаж.

Три ракети са паднали също в южното предградие Дахиех, където беше убит лидерът на „Хизбула“ Хасан Настрала миналата седмица, чути са и силни взривове, съобщиха представители на ливанските сили за сигурност. Южните предградия бяха подложени на над десет въздушни удара от Израел в сряда.

Ден след като Иран изстреля над 180 ракети срещу Израел, еврейската държава заяви в сряда, че осем войници са били убити при сухопътни сражения в Южен Ливан при нахлуването на силите му в северната съседка.

Израелската армия съобщи, че редовни сухопътни и бронирани отряди са се включили в сухопътните операции в Ливан в сряда, след като ракетното нападение на Иран и обещанието на Израел за ответен отговор предизвикаха притеснения, че богатият на петрол Близък изток може да бъде въвлечен в по-широк конфликт.

„Хизбула“ съобищи, че бойците ѝ са въвлекли израелските сили във вътрешността на Ливан. Движението съобщи за сухопътни боеве за първи път откакто израелските сили преминаха границата в понеделник. Групировката заяви, че е унищожила три израелска танка „Меркава“ с ракети близо до граничния град Марун Ел Рас.

„Намираме се в разгара на трудна война срещу иранската Ос на злото, която иска да ни унищожи“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху във видео съобщение, в което изказа съболезнования на близките на жертвите от израелска страна. „Това няма да стане, защото ще се обединим и с божията помощ ще спечелим заедно“, допълни той.

Ливанското здравно министерство съобщи, че при израелските въздушни удари са били убити най-малко 46 души в южната и централната част на страната през последните 24 часа.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че няма да подкрепи израелски удар срещу ядрени обекти в Иран в отговор на нападението с балистични ракети на ислямската държава и призова Израел да действа „пропорционално“ срещу вражеската си страна в региона.

Байдън се присъедини към призива на ръководителите на Г-7 в сряда за координиран отговор, включително нови санкции срещу Техеран, съобщи Белият дом.

Лидерите на Г-7 изразиха „силно притеснение“ от кризата в Близкия изток, но заявиха, че дипломатическо решение все още е жизнено и регионален конфликт не е в ничий интерес, се казва в съобщението.

„Хизбула“ заяви, че е отблъснала израелските сили близо до редица гранични градове и е изстреляла ракети срещу военни пунктове във вътрешността на Израел.

Медийният ръководител на паравоенната групировка Мохамад Афиф каза, че тези битки са само „първият етап“ и че „Хизбула“ има достатъчно бойци, оръжия и боеприпаси, за да отблъсне Израел.

Включването от Израел на части на пехотата и бронирани бригади от 36-и отряд, включително Голанската бригада, 188-а Бронирана бригада и 6-а Пехотна бригада, показва, че операцията може да се разшири отвъд ограничените щурмове на командосите.

Армията съобщи, че нашествието ѝ цели основно да унищожи тунели и друга инфраструктура по границата и няма планове за по-широка операция срещу ливанската столица Бейрут на север или големи градове на юг.

Въпреки това тя издаде нови заповеди за евакуация за около 20 града по южната граница, като инструктира местните жители да се насочат на север към река Авали, която тече от изток на запад на около 60 км северно от израелската граница.

Над 1900 души бяха убити, а над 9000 бяха ранени в Ливан в почти едногодишните боеве, като повечето жертви бяха дадени през последните две седмици, сочат данни на ливанското правителство.

Служебният премиер Наджиб Микати заяви, че около 1,2 млн. ливанци са напуснали домовете си заради израелски нападения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още