fallback

Рискът за Европа от войната в Близкия изток - не мигрантска вълна, а тероризъм

Според Атанас Русев от ЦИД през следващите месеци ще бъде отключена тежка хуманитарна криза

17:53 | 02.10.24 г.

Непосредственият риск за Европа и в частност за България от конфликта в Близкия изток е тежка хуманитарна криза и вълна от терористични действия. Това коментира Атанас Русев, директор на програма „Сигурност“ в Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

На този етап не може да се опасяваме от голяма мигрантска вълна, подобна на тази отпреди десет години със сирийските бежанци, посочи той, като добави, че ситуацията е много различна от тогава.

През последната седмица Близкият изток се тресе. Израел започна сухопътна акция в Ливан, а през нощта на 1 срещу 2 октомври Иран нанесе въздушни удари по Израел. Назрелият конфликт между „Хизбула“ и Израел заплашва още повече Ливан, държава, която от 2019 г. е в тежка икономическа криза. Страната е изправена на ръба на още по-тежка криза, която заплашва малкото ресурси, които я поддържат на повърхността.

Според Атанас Русев през следващите месеци ще бъде отключена тежка хуманитарна криза. „Ако се стигне до пълномащабни сухоземни операции, вероятно ще има още повече разселени хора. По данни на агенциите на ООН от началото на конфликта с „Хизбула“ има близо 400 хиляди вътрешно разселени, а 100 хиляди души са пресекли границата със Сирия“, посочи гостът.

Той отбеляза, че Турция не е подготвена да пропуска бежанци. „В това отношение Ливан е в голяма степен в положението на Газа – тези хора са просто заклещени на тази територия и очакваме тежка хуманитарна криза“, каза събеседникът.

Русев посочи, че по данни на Международен център за изследване на радикализацията, базиран в Лондон, между 2022 и 2023 г. са се увеличили почти четири пъти опитите за организиране и реализиране на терористични атаки на територията на Европа. Редица терористични групировки като "Ислямска държава" активно използват конфликта като мотив за набиране и радикализиране на хора. 

Експертът смята, че най-уязвими към радикализация са младежите от имигрантските общности в Европа между 13 и 19 години. Терористичните организации се възползват от антиизраелските настроения в тези общности.

Попитан дали кризата ще прерасне в мащабен конфликт в Близкия изток, ако и други държави и групировки се присъединят към войната на Израел с „Хизбула" и „Хамас", или ще надделее желанието на Запада за деескалация и замразяване, Русев отговори, че е трудно да се прогнозира какво ще последва.

„Първия път, когато Иран реши да подкрепи съпротивата срещу Израел и нанесе ракетен удар срещу страната, беше ясно, че Израел ще се опита да не ескалира повече. Обаче в момента сме в коренно различна ситуация. Режимът в Сирия и „Хизбула“ са силно финансирани и въоръжавани от иранското правителство. Ударът срещу Насрала и „Хизбула“ принуди Иран да защити своите съюзници. Не мисля, че Израел е готов да преглътне, каквото се случи и ще има отговор“, заяви Русев.

Целия коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 02.10.24 г.
fallback
Още от Свят виж още