fallback

Трима лидери на палестинска групировка са убити при израелски удар срещу Бейрут

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей е бил отведен на безопасно място след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала

08:26 | 30.09.24 г. 8

Палестинска бунтовническа групировка съобщи, че трима от ръководителите ѝ са били убити при израелски удар срещу Бейрут при първата атака в рамките на града на фона на ескалиращите враждебни действия на Израел срещу съюзници на Иран в региона, предава Ройтерс.

Народният фронт за освобождение на палестина (PFLP) съобщи, че тримата ръководители са били убити при удар, насочен срещу квартал „Кола“ в Бейрут.

Ударът е поразил горния етаж на жилищни сграда в квартала, съобщава очевидец пред Ройтерс. За момента няма коментар от израелската армия.

Зачестяването на нападенията на Израел срещу „Хизбула“ в Ливан и хутите в Йемен предизвикват опасения, че боевете в Близкия изток може да излязат извън контрол и да въвлекат Иран и САЩ, които са основен съюзник на Израел.

PFLP е друга бунтовническа групировка, която участва в боевете срещу Израел. В неделя еврейската държава извърши въздушни удари срещу хутите в Йемен и десетки мишени на „Хизбула“ в Ливан, след като преди това уби лидера на групировката Хасан Насрала.

Ръководеното от хутите министерство на здравеопазването съобщи, че най-малко четирима души са били убити, а 29 са били ранени при въздушните удари срещу йеменския пристанищен град Ходейда. Израел заяви, че те са били в отговор на ракетни нападения на хутите. В Ливан властите съобщиха, че най-малко 105 души са загинали при израелски въздушни удари в неделя.

Ливанското здравно министерство съобщи, че най-малко 1000 ливанци са били убити, а 6000 са били ранени през последните две седмици, без да уточнява колко от тях са цивилни. Правителството информира, че един милион души, или една пета от населението, е напуснало домовете си.

Много от израелските нападения са извършвани в Южен Ливан, където „Хизбула“ осъществява голямата част от операциите си, или в южните покрайнини на Бейрут.

Атаката в понеделник в квартал „Кола“ е първият удар в границите на града. Сирийци, които живеят в Южен Ливан и избягали от израелските бомбардировки, спят под мост в квартала от дни, съобщават жители на района.

САЩ призоваха за дипломатическо решение на конфликта в Ливан, но също така наредиха на армията си да укрепи позициите си в региона.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в отговор на въпрос дали може да бъде избегната пълномащабна война в Близкия изток: „Трябва да бъде избегната“. Той допълни, че ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Междувременно запознати източници съобщиха пред Ройтерс, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е бил отведен на сигурно място във вътрешността на Иран на фона на засилените мерки за сигурност ден след убийството на Хасан Насрала.

Ходът за предпазване на най-високопоставения държавен ръководител на Иран е поредната проява на безпокойство от иранските власти след поредицата от опустошителни израелски нападения срещу „Хизбула“, най-добре въоръжения и най-добре оборудван съюзник на Иран в региона.

Този месец Ройтерс съобщи, че елитният ирански Корпус на гвардейците на Ислямската революция, идеологическите пазители на Ислямската република, е наредил на всичките си членове да спрат да използват всякакъв вид комуникационни устройства след взривовете на хиляди пейджъри и уоки токита, използвани от „Хизбула“.

Двама регионални представители заявиха пред Ройтерс, че Хаменей е бил преместен на безопасно място и допълниха, че Иран е в контакт с „Хизбула“ и други регионални съюзнически групировки, за да определи следващата крачка след убийството на Насрала.

Хаменей публикува комюнике в събота след съобщението на Израел, че Насрала е бил убит, в което заяви: "Съдбата на региона ще бъде определена от силите на съпротива начело с „Хизбула“.

„Кръвта на мъченика не трябва да остане неотмъстена“, допълни той в отделно комюнике, в което обяви петдневен траур заради смъртта на Насрала.

Убийството на лидера на „Хизбула“ е голям удар за Иран, тъй като ликвидира влиятелен съюзник, който помогна за изграждането ѝ като основна част от кръга съюзнически групировки на Техеран в арабския свят.

В съобщение в събота иранският президент Масуд Пезешкиан заяви, че САЩ са изиграли роля в убийството на Насрала като доставчик на оръжия за Израел. „Американците не могат да отрекат съучастието си с ционистите“, заяви той в съобщение, разпространено от държавните медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Свят виж още