fallback

Ще се отрази ли слабостта на Германия на ЕС и еврозоната?

Дори и разхлабване на монетарната политика от страна на ЕЦБ не би помогнало на страната, коментира Даниел Василев, икономист и финансов анализатор

17:09 | 25.09.24 г. 6

Спадове и ръстове в икономиката на Германия се редуват в данните по тримесечия, което изкарва страната от техническото определение за рецесия. Независимо как бива наричана ситуацията, икономиката ѝ е в лошо състояние и очаквам скоро да влезе в рецесия, прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Василев, икономист и финансов анализатор.

Той напомни, че още през 2019 г. Германия е на прага на стагнация, а проблемите, с които се е сблъсквала тогава, все още мъчат най-голямата икономика в Европа. 

„Днес се виждат изключително силни настроения от страна на компаниите, които искат да излязат от страната и да изнесат производството си. Макроикономическите данни също носят лоши новини за Германия, като безработицата е на най-високите си стойности от три години насам, а БВП се свива за второто тримесечие“, даде пример финансовият анализатор.

Василев напомни, че Volkswagen говори за затваряне на завод в страната, а Intel отложи плановете за изграждане на мощности там.

„Слабостта на Германия няма как да не се отрази и на ЕС и еврозоната в даден момент“, очаква той. И допълни, че в момента дори и разхлабване на монетарната политика от страна на Европейската централна банка не би помогнало на страната.

По думите му в момента Берлин има и друг проблем около Commerzbank, след като UniCredit придоби 9% дял в германския кредитор и правителството спря продажбата на активи на банката. 

„Commerzbank е много важна за германската икономика, тъй като бизнесът ѝ е фокусиран върху кредитиране на малки и средни предприятия. Германското правителство има опасения какво би се случило, ако позволят на UniCredit да придобие банката. Германското общество може да остане с притеснения какво би се случило, ако Commerzbank се окаже отново в ситуация, в която трябва да бъде спасявана, а всъщност тя е италианска“, посочи Василев.

Той прогнозира, че ако Commerzbank изпълни плановете си за обратно изкупуване на акции, делът на UniCredit ще нарасне автоматично, защото ще има по-малко акции, циркулиращи сред инвеститорите.

Икономистът смята, че е интересно да наблюдаваме как ще се развие ситуацията с Commerzbank и дали банковият сектор на Европа ще продължи да се консолидира. „Това би породило страхове сред наблюдателите, тъй като може да видим гигантски банки, които по време на евентуална криза не могат да бъдат оставени да фалират“, очаква Василев.

Какви са настроенията на мениджърите в Германия? Задлъжнялостта ли е най-големият проблем в света и какви начини има тя да се намали, но без да се търсят нови политики? Какво влияние ще окажат икономическите цикли и пак ли ще заживеем в „интересни времена“?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Свят виж още