fallback

Климатичните промени удвояват вероятността за наводнения като последните в Централна Европа

Според нов доклад подобни дъждове са поне два пъти по-вероятни и със 7% по-проливни от обичайното

09:28 | 25.09.24 г. 4

Вероятността проливни дъждове като тези, които причиниха опустошителни наводнения в Централна Европа този месец, е два пъти по-голяма заради климатичните промени, твърди нов доклад, публикуван в сряда. Авторите от научния сектор призовават политиците да действат, за да спрат глобалното затопляне, съобщава Ройтерс.

Най-лошото наводнение в Централна Европа от поне две десетилетия причини смъртта на 24 души, като градове потънаха в кал и отломки, сгради бяха повредени, срутиха се мостове, а властите получиха сметка за щетите, възлизаща на милиарди долари.

Докладът на World Weather Attribution – международна група учени, която проучва ефектите на климатичните промени върху екстремни метеорологични събития, открива, че четирите дни на дъждове, предизвиквани от бурята „Борис“, са били най-тежките, отчитани някога в Централна Европа.

Според доклада климатичните промени са направили подобни дъждове поне два пъти по-вероятни и със 7% по-проливни.

„За пореден път тези наводнения подчертават резултатите от предизвиканото от изкопаемите горива затопляне“, казва Джойс Кимутай, изследовател в Grathem Institute към Imperial College London и съавтор на изследването, в изявление.

„Докато петролът, газът и въглищата не бъдат заменени с възобновяема енергия, бури като „Борис“ ще отприщват дори по-силни валежи и ще причиняват опустошителни за икономиката наводнения“, добавя Кимутай.

Докладът твърди, че макар комбинацията от метеорологични модели, която причини бурята – включително движение на студен въздух над Алпите и много топъл въздух над Средиземно и Черно море – да е необичайна, климатичните промени са направили подобни бури по-интензивни и вероятни.

Според доклада се очаква подобна буря да се появява около веднъж на всеки 100 до 300 години при днешния климат със затопляне от 1,3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

В документа се посочва още, че подобни бури ще доведат до поне 5% повече дъжд и ще се случват около 50% по-често от сега, ако затоплянето спрямо прединдустриалните нива достигне 2 градуса по Целзий. Това се очаква да стане през 50-те години на този век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Свят виж още