fallback

САЩ и Китай отчитат бум на хората с богатство над 100 млн. долара, Европа изостава

Една трета от свръхбогатите в света живеят в 50 ключови града

14:30 | 18.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В момента в света има 29 350 лица с ликвидни инвестиционни активи от 100 млн. щатски долара или повече. Това сочи докладът Centi-Millionaire Report 2024 на консултантите по благосъстояние и инвестиционна миграция Henley & Partners, който съдържа данни на глобалната компания за проучване на богатството New World Wealth.

Този ексклузивен клуб е нараснал в световен мащаб с 54% през последното десетилетие, но географското разпределение на тази експлозия на свръхбогати хора в различните региони е показателно. САЩ и Китай преживяха нещо, което може да се опише единствено като бум на такива хора.

Най-драматичен е възходът на Поднебесната империя, където броят на свръхбогатите се е увеличил със 108% през последните 10 години, изпреварвайки дори звездните резултати на САЩ, чиито хора с богатство над 100 млн. долара са се увеличили с 81% през същия период. За разлика от тях, ръстът на свръхбогатите в Европа е анемичен и се е увеличил само с 26 на сто през последното десетилетие.

Д-р Юрг Щефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners, казва, че летаргичните резултати в Европа могат да се обяснят с бавния растеж на основни пазари като Великобритания, Германия и Франция.

„Съществуват джобове на динамика, като по-малките европейски пазари като Монако, Малта, Черна гора и Полша отбелязват скок на броя на свръхбогатите със 75% или повече. Географията на изключителното богатство се променя. Тъй като тази елитна група продължава да се разраства и да мигрира, нейното влияние върху световната икономика, политика и общество вероятно ще бъде дълбоко и широкообхватно“, посочва той.

Ръководителят на отдел „Изследвания“ на New World Wealth Андрю Амоилс посочва, че над 60% от свръхбогатите са предприемачи и основатели на компании, което ги прави особено важни, когато става въпрос за създаване на богатство. „Предприятията, създадени от свръхбогати, имат значителен положителен ефект върху средната класа, тъй като създават голям брой добре платени работни места в страната, в която са създадени. Заслужава да се отбележи също, че повечето от компаниите в класациите Fortune 500, S&P 500, CAC 40, FTSE 100 и Nikkei 225 са основани от лица, които са с богатство над 100 млн. долара.“

Доминиращата роля на САЩ виси на косъм

Докладът разкрива, че една трета от свръхбогатите по света живеят в 50 ключови града. САЩ продължават да доминират в тази сфера, заемайки първо, второ и трето място в класацията на 50-те най-добри града за свръхбогати и разполагайки с общо 15 метрополии в елитния списък.

Ню Йорк властва със 744 свръхбогати, следван от района на Залива (включващ Сан Франциско и Силициевата долина) с 675 души и Лос Анджелис с 496 супербогати жители. Тези градове не само запазиха водещите си позиции в световен мащаб през последното десетилетие, но и се очаква да отчетат значителен ръст от над 50% през следващите 10 години.

Въпреки това, както посочва Дейвид Йънг, председател на Комитета за икономическо развитие към водещия американски мозъчен тръст The Conference Board, „съществуващите тенденции за растеж на супербогатите и миграцията ще зависят до голяма степен от предстоящите президентски избори в САЩ, на които се очакват драстични различия във фискалната, паричната, икономическата и социалната политика. Резултатите могат да доведат до промяна в привлекателността на Северна Америка, тъй като хората с богатство над 100 млн. долара ще се насочат към държави, които осигуряват по-голяма икономическа и политическа сигурност“.

Д-р Щефен добавя, че богатите американци са се превърнали в най-голямата група клиенти на фирмата, като през тази година запитванията за инвестиционна миграция са се увеличили пет пъти. „Свидетели сме на очарователен парадокс. От една страна, САЩ остават най-големият център на богатството в света, на който се падат над 30% от световното ликвидно инвестиционно богатство - огромните 67 трлн. щатски долара. И все пак, от друга страна, сме свидетели на безпрецедентен ръст на заможните американци, които търсят алтернативни възможности за пребиваване и гражданство.“

Кандидатът за президент на Демократическата партия Камала Харис неотдавна подкрепи данъчните увеличения, предложени от президента Джо Байдън в бюджета му за финансовата 2025 г. - включително нова идея, която ще изисква данъкоплатците с нетно богатство над 100 млн. долара да плащат минимален данък върху нереализираните си капиталови печалби. Въпреки това, както предупреждава директорът на отдела за данъчни услуги в Henley & Partners Питър Фериньо, „всяко предложение, което се отклонява твърде много от приетите международни данъчни принципи за облагане само на реализирания доход, би довело до това хората да гледат много внимателно на САЩ като на място за инвестиране“.

Нарастващото влияние на Азия, докато Европа изостава

Азиатските градове бързо се издигат в класацията на свръхбогатите, като четири града и територии вече са сред 10-те най-горещи точки за тях в света. Пекин е на 5-то място в света с 347 супербогати, а Сингапур е на 6-то място с 336. Шанхай е на 7-мо място с 322 супербогати, а Хонконг се нарежда на 8-мо място, като може да се похвали с 320 свръхбогати жители.

Прогнозите са, че през следващото десетилетие и половина (до 2040 г.) и Сингапур, и Хонконг ще се радват на изключително високи темпове на нарастване на броя на хората с богатство над 100 млн. долара с над 100%.

На този фон представянето на Стария континент в пейзажа на свръхбогатите разказва за променяща се динамика. Лондон, някога считан за финансовата столица на света и за глобален епицентър на богатството, сега заема едва 4-то място в Топ 50 на градовете с милиардери със свръхбогати 370 жители и с неубедителна прогноза за ръст от по-малко от 50% през следващите 16 години. Лондон е и единственият град в Обединеното кралство, който попада в Топ 50.

Париж претендира за 10-то място в последния индекс на градовете със свръхбогати 286 жители. Ница е единственият друг френски град в Топ 50 с 95 такива хора, които го наричат свой дом.

Горещи точки, които тепърва ще бъдат наблюдавани

В перспектива до 2040 г. траекторията на нарастване на населението от хора с богатство над 100 млн. долара рисува интригуваща картина на натрупване на богатство и миграция. Няколко азиатски и близкоизточни града са готови за експлозивен растеж, като Ханджоу, Шънджън, Тайпе, Дубай и Абу Даби се очаква да отчетат над 150% увеличение на своите общности от супербогати.

Нововъзникващите пазари също са напът да оставят своя отпечатък. Рияд в Саудитска Арабия и Бенгалуру в Индия се очаква да се радват на ръст от над 150% на своите свръхбогати през следващите 16 години.

За разлика от тях, за някои от по-утвърдените световни столици - Чикаго, Москва, Цюрих и Мадрид - се предвижда бавен ръст на супербогатството от по-малко от 50% в периода до 2040 г.

Както посочва д-р Щефен, почти две трети от 50-те най-добри града за стотици милионери се намират в страни, предлагащи програми за инвестиционна миграция.

„Тази концентрация говори много за взаимосвързаността на глобалното богатство и за очарованието на стратегическото планиране на пребиваването и гражданството. В епоха на безпрецедентна несигурност значението на изграждането на стратегически портфейл от допълващи се разрешения за пребиваване и гражданства, които ви осигуряват лични права на достъп до широк кръг от различни юрисдикции, никога не е било по-очевидно за супербогатите“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Свят виж още