fallback

Русия изгони шестима британски дипломати, докато напрежението със Запада расте

Москва произвежда нов дрон "камикадзе" с китайски двигател, сочат разузнавателни данни

18:24 | 13.09.24 г.

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи в петък, че е отнела акредитацията на шестима британски дипломати в Москва, след като ги е обвинила в шпионска и саботажна дейност. Това е сигнал за гнева на Кремъл срещу жизненоважната според него роля на Лондон в помощта за Украйна, предава Ройтерс.

Русия съобщи за експулсирането часове преди планирана среща във Вашингтон между британския премиер Киър Стармър и президента на САЩ Джо Байдън относно следващите стъпки в подкрепата за Украйна. Те ще бъдат съсредоточени върху това дали да се разреши западни ракети да бъдат използвани за поразяване на мишени в Русия.

Президентът Владимир Путин заяви в четвъртък, че Западът ще влезе пряко във военни действия с Русия, ако позволи на Украйна да нанася удари на руска територия със западни ракети с голям обсег. Той допълни, че ходът ще промени естеството и мащаба на конфликта.

ФСБ съобщи, че има документи, според които отдел на британското външно министерство в Лондон, отговарящ за Източна Европа и Централна Азия, координира „ескалацията на политическото и военното положение“ и е натоварен със задачата да осигури стратегическо поражение на Русия във войната ѝ срещу Украйна.

„Разкритите факти дават основания да считаме, че дейностите на британските дипломати, изпратени в Москва от дирекцията, застрашават сигурността на Руската федерация“, съобщи ФСБ в комюнике.

„Въз основа на документи, предоставени от Федералната служба за сигурност на Русия и в отговор на редица неприятелски стъпки, предприети от Лондон, Министерството на външните работи на Русия, в сътрудничество със засегнатите служби, прекрати акредитацията на шестима членове на политическия отдел на британското посолство в Москва, в чиито действия се откриват признаци за шпионаж и саботаж“, се казва в съобщение на външното министерство.

Имената на шестимата дипломати бяха съобщени от руската държавна телевизия, която показа и техни снимки. Руските медии разпространиха и карди от разузнаването с тях, включително видео от охранителна камера на британски дипломат, който се среща с някого.

„Англичаните не приеха нашите намеци относно необходимостта да спрат тази практика (за извършване на разузнавателни дейности в Русия), затова решихме да изгоним за начало тези шестима души“, каза служител на ФСБ, чиято самоличност беше скрита от телевизия Россия-24.

ФСБ съобщи, че Русия ще поиска и от други британски дипломати да си вървят предсрочно, ако бъде установено, че са замесени в сходна дейност.

Вестник „Известия“ цитира ФСБ, според която британските дипломати вербували руски младежи, организирали провокации и провели разговори в резиденцията на британския посланик в Москва с опозиционни фигури.

Службата обвини британските дипломати, че работят с руски активисти в опит за създаване на разделения в руското общество около различни етнически групи и мигранти и заяви, че хората, участващи в координацията на работата на Великобритания за Украйна, базирани в Лондон и Киев, работели за британската служба за външно разузнаване МИ6.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че дейностите на британското посолство в Москва противоречат на Виенските дипломатически конвенции.

„По-важното е, че не става въпрос само за формалност и несъответствие с обявените дейности, а за подривни действия, целящи да навредят на нашия народ“, допълни Захарова в „Телеграм“.

Русия произвежда нов дрон камикадзе с китайски двигател

Русия е започнала да произвежда нов щурмови дрон с голям обсег, наречен „Харпия А1“ миналата година, използвайки китайски двигатели и части, които е включила във войната в Украйна, съобщиха двама източници от европейска разузнавателна служба. Думите им се потвърждават и от документи, видени от Ройтерс.

Сведенията на разузнаването, които включват договор за производство на новия дрон, корпоративна кореспонденция за производствения процес и финансови документи, показват, че ИЕМЗ Купол, подразделение на руската държавна оръжейна компания „Алмаз-Антей“, е произвела над 2500 дрона „Харпия“ от юли 2023 до юли 2024 г.

Съществуването на нов руски дрон, включващ китайска технология, не беше разкрито до момента.

Двама източници на разузнаването заявиха, че дроновете „Харпия“ са били използвани срещу военни и цивилни мишени в Украйна, като са нанесли щети на важна инфраструктура и са причинили жертви сред цивилни и военни.

Самюел Бендет, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност във Вашигтон, заяви пред Ройтерс, че ако бъде потвърдено съществуването им, дроновете „Харпия“ ще отбележат скъсването със зависимостта на Русия от ирански проекти за дронове с голям обсег.

„Ако се случва това, то може би показва, че сега Русия може да разчита повече на вътрешно развитие, както и, разбира се, на Китай, тъй като в тази война и двете страни зависят от много китайски компоненти за производството на дронове“, допълни той.

Иран е доставил над хиляда дрона „камикадзе“ „Шахед“ на Русия от началото на нашествието през февруари 2022 г., съобщи украинският президент Володимир Зеленски през май м. г. Те били използвани за изтощаване на украинските военно-въздушни сили и за поразяване на инфраструктура далеч от фронтовите линии. Иран многократно отрече да е изпращал дронове на Русия за употреба в Украйна.

Китайското външно министерство съобщи в изявление пред Ройтерс, че Пекин контролира строго износа на стоки с възможно военно приложение, включително дронове.

„Относно украинската криза Китай винаги се е ангажирал да насърчава мирните преговори и политическото урежддане“, се казва в съобщението. В него се допълва, че няма международни ограничения върху търговията на Китай с Русия.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да спре да подкрепя войната на Русия в Украйна и заяви, че помощта на Пекин е значителен фактор за продължаването на конфликта.

Дроновете „Харпия“ приличат много на „Шахед“, но имат редица отличителни характеристики, включително двигатели Limbach L-550 E, съобщи европейската разузнавателна служба. Двигателят, който първоначално беше проектиран и се произвеждаше от германска компания, сега се произвежда в Китай от местната фирма Xiamen Limbach.Тя не е отговорила на молба за коментар.

Ройтерс има достъп до договор на стойност над 1 млрд. рубли (10 млн. евро), подписан през първото тримесечие на 2023 г., между руското министерство на отбраната и „Купол“, за строителството на завод за производство на дроновете.

Източниците на разузнаването съобщават, че бивш циментов завод в Ижевск, Удмуртска република, в Западна Русия, който бил купен от „Купол“ през 2020 г., бил използван за производството на дроновете.

Прототип на „Харпия“ бил пуснат през първото полугодие на 2023 г., става ясно от корпоративна комуникация. Производството достигнало няколко стотици през второто полугодие на 2023 г. и нараснало над два пъти до около 2000 през първото полугодие на 2024 г., съобщава разузнавателната служба.

Корпоративни документи от второто тримесечие на 2023 г., прегледани от Ройтерс, показват, че доставчикът ТСК Вектор осигурил части за дроновете от китайски компании за сглобяване в завода на „Купол“. Доставени били и 800 китайски двигателя в новия завод, където производствената линия трябвало да бъде готова до края на тримесечието.

Дроновете „Харпия“ имат тегло при излитане под 300 кг и максимален обсег от 1500 км, показва договорът за производство между „Купол“ и руското министерство на отбраната. Това са сходни характеристики с иранските дронове „Шахед-136“, които Москва използва изключително в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Свят виж още