fallback

Съдът на ЕС е отхвърлил тавана на цените в Унгария

Указът за определяне на ценови таван "подрива свободната конкуренция" и не е "пропорционален" на преследваните цели, постановил е съдът

21:49 | 12.09.24 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Съдът на Европейския съюз (СЕС) е отхвърлил днес тавана върху цените на хранителните стоки, въведен в Унгария с цел борба с високата инфлация, предава Франс Прес. Това решение е победа за недоволните мултинационални компании заради икономическата политика на Виктор Орбан, посочват унгарските власти.

Унгарският премиер обяви в началото на 2022 г. указ за регулиране на цените в търговската мрежа на основни продукти като захарта, брашното и млякото. Съгласно този текст, в сила от юли 2023 г., от търговците се искаше да "предлагат за продажба предварително определено количество на регулирана цена", напомня в комюнике Съдът на ЕС.

Осъдената да плати глоба заради неспазване на определените дневни количества, австрийската верига супермаркети Spar започна процедура в унгарски съд, който реши да отнесе случая до базирания в Люксембург Съд на ЕС. 

Указът за определяне на ценови таван "подрива свободната конкуренция" и не е "пропорционален" на преследваните цели, постановил е Съдът на ЕС . Той "противоречи на законодателството на ЕС", заключава съдът.

Будапеща обвини незабавно Съда на ЕС, че "застава на страната на жадните за печалби мултинационални компании", критикувайки по-специално Spar, която според унгарските власти е натрупала печалба в съдилищата вместо да "възстанови конкурентността си".

"В унгарската икономика няма място за тези, които не уважават унгарските потребители и злоупотребяват с цените", коментира министърът на икономиката Мартон Наги. 

За сметка на това унгарският филиал на Spar, който има 600 магазина и 14 000 служители в централноевропейската страна, приветства положителния развой за "своите стотици други спорове" с правителството.

През последните години отношенията между Виктор Орбан и някои чуждестранни вериги, засегнати от различни протекционистки мерки като налагането на данък върху прекомерните печалби, се влошиха.

Изпълнителният директор на Spar Ханс Райш осъди през пролетта тази "дискриминационна" ситуация и сезира ЕК.

Впоследствие в безпрецедентна инициатива унгарският премиер подаде жалба за клевета срещу медиите, цитирали коментарите на шефа на веригата.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Свят виж още