fallback

Може ли родният земеделски износ да пострада от бъдещи ответни мита от Китай

Двустранната ни търговия е дисбалансирана, посочва Мариана Трифонова от Института за икономическа политика

19:46 | 12.09.24 г.

В търговските и икономическите си отношения с Китай систематично България поставя акцент върху селското стопанство и хранителните продукти. Именно това обаче са сектори, върху които Пекин може да отговори на евентуални санкции. Това коментира Мариана Трифонова, програмен директор и старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея засега продуктите, които се споменават – свинско месо, млечни продукти, не са сред традиционните ни износни стоки. За нас това са царевица, розово масло, вино и други, казва Трифонова.

В бъдеща хипотеза, че Китай ще реши да засили натиска върху селскостопанския сектор в Европа, това може да повлияе на България, смята анализаторът.

„Традиционно България изостава в регионален аспект, когато говорим за развитие на двустранни отношения с Китай, както по линия на търговията, така и на инвестиции“, отбелязва Трифонова. Тя добавя, че има известен ръст по линия на стокооборота, но двустранната ни търговия е дисбалансирана и България има отрицателно търговско салдо в търговските си отношения с Китай.

Тя припомня, че България подкрепи допълнителните мита върху китайските електромобили, въпреки че при всички официални визити българските власти открито заявяват, че насърчават идването на китайски инвестиции във високотехнологични сектори, включително автомобилната индустрия.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Свят виж още