fallback

Какво е значението на украинската атака в Курск?

Основната стратегическа цел на операцията е изпълнена, посочи проф. Румен Кънчев

12:15 | 09.09.24 г. 11

Преди дни началникът на генералния щаб на украинската армия ген. Олександър Сирски разказа пред CNN, че основната причина за навлизането в Курск е била информация за руско настъпление от този район към Харков, която Киев е получил през март. Това коментира проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Във връзка с това украинците са разработили тази операция, която е трябвало да изпревари подготовката на руската армия, т.е. това е принудена операция, за да предотвратят това нападение на Русия... Така напълно са осуетили този план Харков да бъде обкръжен от север и изток. Това е истинската причина и тя има стратегически елемент, като руснаците не са очаквали такова развитие на ситуацията. Смята се, че операцията е много успешна", коментира проф. Кънчев.

Москва твърди, че операцията е отслабила украинската защита, но в същото време Русия изтегля 30 000 войски от Запорожието, за да ги разположи в Курск, а на срещата в Рамщайн президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че допълнителни 30 000 войски са били снети от основната руска атака в Източна Украйна. "Това по-скоро отслабва мощта на руската армия на източния фронт, тъй като нямат готови войски и се стремят по някакъв начин да покрият това второ направление", посочи събеседникът.

Западните партньори на Украйна в голямата си част не са били информирани за атаката в Курск, но се признава, че основната стратегическа цел на операцията - да се отклонят руски сили от Източна Украйна, е изпълнена. 

Няма големи развития по целия фронт на войната, тъй като руснаците са притеснени от навлизането на украинските сили в Курска област. Русия продължава да съсредоточава сили в опит да превземе ключовия украински град Покровск, но за момента няма изгледи, че руската армия ще успее да вземе града, който би ѝ дал голяма стратегическо предимство.

Ракетите, които Иран доставя на Русия, няма да имат особено голям ефект върху бойните действия, смята проф. Кънчев. Те са базирани на морално остарялата технология на ракетите "Скъд" и ще бъдат сравнително лесно унищожени от модерните ПВО системи на Киев, обясни той.

Проф. Кънчев говори и за новата си книга "Ще бъде ли предотвратена нова война в Европа", която събира изследвания от различни автори с възможните сценарии за развитието на конфликта в Европа.

Какви са настроенията в НАТО да се разреши на Украйна да нанася удари дълбоко в Русия, как НАТО ще се защитава от руски ракети и още коментари може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 09.09.24 г.
fallback
Още от Свят виж още