fallback

Зеленски уволни командира на украинските ВВС след разбиването на изтребител F-16

Украинското външно министерство призова Монголия да арестува руския президент Владимир Путин при посещението му на 3 септември

22:08 | 30.08.24 г.

Украинският президент Володимир Зеленски уволни командира на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук, съгласно президентски указ, предава Ройтерс.

Уволнението беше обявено само ден след като украинската армия съобщи, че изтребител F-16 се е разбил и пилотът му е загинал, докато отблъсквал голям руски удар в понеделник.

„Реших да сменя командира на военновъздушните сили... Безкрайно благодарен съм на всички наши военни пилоти“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Той не посочи причина за уволнението, само спомена, че персоналът трябва да бъде защитен и че е нужно укрепване на командно ниво.

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че генерал-лейтенант Анатолий Кривоножка временно ще изпълнява задълженията на командир.

Украинската армия не посочи причина за разбиването на самолета в понеделник, но заяви, че той е паднал, докато се приближавал към руска мишена. Олешчук съобщи в понеделник, че партньори от САЩ помагат в разследването на инцидента.

Представител на министерството на отбраната на САЩ каза пред Ройтерс, че катастрофата вероятно не се дължи на руски огън, а възможните причини - от пилотска грешка до механичен проблем, все още се разследват.

Пристигането на първите изтребители F-16 беше крайъгълен камък за Украйна в борбата ѝ срещу пълномащабното нашествие на Русия, което започна преди две години и половина.

Междувременно украинското външно министерство призова Монголия да арестува руския президент Владимир Путин въз основа на заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), когато руският лидер пристигне на посещение на 3 септември. Кремъл заяви от своя страна, че няма притеснения около пътуването.

МНС издаде заповедта за арест срещу Путин през март м. г., като го обвини в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Кремъл отхвърля обвинението, като твърди, че то е политически мотивирано.

Заповедта задължава 124-те страни членки на съда, включително Монголия, да арестуват Путин и да го предадат на Хага за съдебен процес, ако той стъпи на тяхна територия.

„Призоваваме монголските власти да се съобразят със задължителната международна заповед за арест и да предадат Путин на Международния наказателен съд в Хага“, заяви украинското външно министерство в Телеграм.

По-рано днес в отговор на въпрос дали Москва е притеснена, че Монголия е член на МНС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: „Не, нямаме притеснения за това. Имаме прекрасен диалог с нашите приятели от Монголия“.

На въпрос дали се водят разговори с монголските власти относно заповедта за арест на МНС Песков посочи: „Разбира се, всички аспекти на посещението се обсъждат цялостно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още