fallback

Иран продължава да обогатява уран

Техеран разширява клъстерите от центрофуги за рафиниране на уран в основните си обекти за обогатяване

21:37 | 29.08.24 г.

Производството на високообогатен уран в Иран продължава. Страната не е подобрила и сътрудничеството си с ядрения надзорен орган на ООН, въпреки резолюцията, изискваща това, одобрена на последното заседание на борда на агенцията, според доклад на органа, цитиран от Ройтерс.

Въпреки резолюцията, приета на последното тримесечно заседание на Съвета на управителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ядрената дипломация до голяма степен е замразена, посочва агенцията.

„Генералният директор на МААЕ (Рафаел Гроси) изразява надежда, че неговата първоначална комуникация с президента Масуд Пезешкиян ще бъде последван от ранно посещение в Иран и установяване на конструктивен диалог, който бързо ще доведе до конкретни резултати“, посочва се в един от тримесечните доклади на МААЕ.

През последното тримесечие няма напредък по няколко дългогодишни проблема, които влошиха отношенията между МААЕ и Техеран, включително забраната на Иран инспектори на МААЕ, специализирани в обогатяването, да наблюдават ядрените дейности в страната и провала на Иран да обясни следите от уран в недекларирани обекти, според докладите.

Ислямската република разширява клъстерите от центрофуги за рафиниране на уран в основните си обекти за обогатяване. Иран е инсталирал още осем каскади от усъвършенствани IR-6 центрофуги във Фордо, с което общият брой центрофуги там достига 10.

Запасите на Иран от обогатен до 60% чистота уран са нараснали с приблизително 22,6 кг до 164,7 кг, казва се в един от докладите на МААЕ. Оръжейният клас уран е с чистота 90%.

Според критерий на МААЕ запасите са с 2 кг по-малко, за да са достатъчно за четири ядрени бомби при допълнителното им обогатяване.

Иран разполага и с достатъчно уран с до 20% чистота за шест бомби, ако бъде допълнително обогатен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още