fallback

Арестуваха основателя на Telegram Павел Дуров във Франция

Милиардерът е задържан с френска заповед като част от предварително полицейско разследване

02:42 | 25.08.24 г.

Милиардерът Павел Дуров, основател и главен изпълнителен директор на мобилното приложение Telegram, е бил арестуван тази вечер на летище „Бурже“ край Париж, съобщи Ройтерс, позовавайки се на френските телевизионни канали TF1 и BFM.

Telegram е сред основните социални медийни платформи след Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok и Wechat и е особено влиятелна в Русия, Украйна и републиките от бившия Съветски съюз. Компанията цели да достигне 1 млрд. потребители през следващата година.

Базираната в Дубай Telegram е основана от родения в Русия Дуров. Той напуска Русия през 2014 г., след като отказва да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните общности в своята социална медийна платформа "ВКонтакте", която впоследствие продава.

Дуров е пътувал на борда на частния си самолет от Азербайджан, съобщи канал TF1 на сайта си, допълвайки, че той е бил задържан с френска заповед като част от предварително полицейско разследване. 

Според TF1 и BFM разследването е фокусирано върху липсата на модератори в Telegram, което според полицията е позволило в социалната мрежа без пречки да се провежда престъпна дейност. 

От Telegram не са отговорили на молбата на Ройтерс да коментират ситуацията. Френските Министерство на вътрешните работи и полиция също не са дали коментар. 

След като Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Telegram се превърна в основен източник на нефилтрирано - и понякога подвеждащо - съдържание от двете страни за войната и политиката около конфликта. Приложението се превърна в предпочитано средство за комуникация на президента на Украйна Володимир Зеленски и неговите служители. Кремъл и руското правителство също го използват, за да разпространяват своите новини. Той се превърна и в едно от малкото места, където руснаците могат да получат достъп до новини за войната.

Дуров, който според списание Forbes притежава богатство от над 15 млрд. долара, заяви, че някои правителства се опитват да упражнят натиск върху Telegram, който в момента има около 900 млн. активни потребители и който според него трябва да остане „неутрална платформа“, а не „играч в геополитиката“. 

Междувременно ТАСС съобщи, че руското посолство в Париж „предприема незабавни стъпки“ за изясняване на ситуацията около Дуров. 

Представителят на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов и няколко други руски политици обвиниха Франция, че действа като диктатура. "Някои наивници все още не разбират, че ако играят повече или по-малко видима роля в международното информационно пространство, за тях не е безопасно да посещават страни, които се движат към много по-тоталитарни общества", написа Улянов в социалната мрежа X. Няколко руски блогъри призоваха за протести пред френските посолства по света в неделя по обяд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 25.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още