fallback

Затоплят ли се отношенията между Китай и Виетнам

Дава се тласък на големи трансгранични инфраструктурни проекти, посочи Владимир Шопов, политолог

20:38 | 22.08.24 г.

Виетнамският президент То Лам бе на визита в Пекин за среща със Си Дзинпин, като това е първото му външнополитическо посещение, откакто заема поста на президент вече няколко месеца. Визитата отправя послание за стратегическа връзка между двете държави, коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът обясни, че въпреки управлението на комунистическата партия във Виетнам страната в последните години диверсифицира дипломацията и търговията си, като в момента се поставя въпросът дали ще има известен завой към Китай. Има дискусии как ще изглежда външната политика на Виетнам, отбеляза анализаторът.

Шопов очаква силна подкрепа от страна на Китай в развитието на инфраструктурата и свързаността във Виетнам, тъй като страната на Лам ще има нужда от подкрепа, след като премине в нов етап от развитие. "Възможно е това да се окаже ключът, който да стопли отношенията между двете страни", допусна Шопов.

Потенциален индикатор за затопляне на отношенията е ускоряването на големи трансгранични инфраструктурни проекти, които Ханой досега държеше настрана. Сега тези проекти получават тласък, отбеляза анализаторът.

По думите му има потенциал за задълбочаване на двустранните отношения и се виждат подобни сигнали след срещата на То Лам в Пекин.

Владимир Шопов коментира и протестите в Бангладеш, породени от закон, който връща квотите за наемане на работа.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още