fallback

Freedom House: Авторитарните режими ограничават свободата на движение на противниците си

От разглежданите 55 държави поне 40 налагат забрана за напускане или влизане в страната

10:59 | 22.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Лишаване от гражданство, забрана за пътуване, отнемане на документи за самоличност или отказ на консулски услуги - авторитарните държави репресират своите опоненти, като възпрепятстват свободата им на придвижване в чужбина, предупреди американската организация Freedom House, цитирана от Франс прес.

В годишния си доклад за "транснационалните репресии", т.е. за налагането на принудителни мерки от страна на тези режими върху техните граждани извън границите им, неправителствената организация, защитаваща демокрацията, подчертава, че тези ограничения на движението са "често по-малко забележима" част от техния арсенал.

Феноменът „транснационална репресия“ излезе наяве с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на страната му в Истанбул през октомври 2018 г. Всъщност той е отишъл, за да си извади документи, за да може да се ожени за турската си годеница. 

Според доклада, изготвен въз основа на интервюта с 31 засегнати лица от Беларус, Индия, Никарагуа, Руанда и Саудитска Арабия, общо 55 държави използват поне един от тези четири вида ограничения на свободата на движение на своите граждани. Тези мерки могат да бъдат насочени както към отделни дисиденти, като например хонконгските демократични активисти в изгнание във Великобритания, чиито паспорти бяха отнети през юни, така и към цели групи, като еритрейците в чужбина, посочва неправителствената организация.

В Близкия изток най-сериозната мярка - загубата на гражданство - е най-разпространена: през последното десетилетие тя е засегнала стотици хора в Бахрейн, Египет, Кувейт и Обединените арабски емирства. През 2023 г. никарагуанските власти лишават 222 задържани опоненти от гражданство, след като ги експулсират в САЩ. "Аз нямам законна самоличност в Никарагуа и децата ми нямат баща или майка, защото нито баща им, нито майка им съществуват" в очите на властите, споделя с Freedom House Карлос Фернандо Чаморо, основател на новинарския уебсайт Конфиденсиал.

От разглежданите 55 държави поне 40 налагат забрана за напускане или влизане в страната - най-често срещаната процедура за ограничаване на движението, според доклада. В много случаи, като Индия и Саудитска Арабия, списъкът е неофициален и засегнатите лица научават за него само на летището или чрез слухове.

Освен това 38 от тези държави възпрепятстват пътуването на своите граждани, като контролират документите им за пътуване, най-вече като отнемат или конфискуват паспортите им или отказват да ги издадат. А 12 държави им отказват достъп до консулските си служби в чужбина, посочва организацията. Това има сериозни последици при ежедневни действия, като например откриването на банкова сметка или регистрирането на раждането на дете.

В препоръките си Freedom House призовава демократичните държави да преразгледат политиките си за имиграция и предоставяне на убежище, за да гарантират, че те не насърчават подобни практики.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 22.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още