fallback

Какъв би бил резултатът от укрепването на връзките на Русия с Иран

Ролята на Техеран в нападенията на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври донякъде дойде като подарък за Русия, за да се облекчи натискът върху нейните сили в Украйна

22:00 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Миналата седмица Ройтерс съобщи, като се позова на свои източници от две европейски разузнавателни служби, че десетки руски военнослужещи се обучават в Иран да използват балистичната ракетна система с малък обсег Fath-360.

По думите на служители от разузнавателните агенции, говорили при условие за анонимност, се смята, че представители на руското министерство на отбраната са подписали в Техеран на 13 декември миналата година договор с ирански официални представители за покупка на "Фатх-360"и друга балистична ракетна система, произведена от иранската държавна компания Aerospace Industries Organization, наречена Ababil.

Позовавайки се на множество поверителни източници от разузнаването, служителите посочват, че руски военнослужещи са посетили Иран, за да се научат как да работят със системата Fath-360, която изстрелва ракети с максимален обсег от 120 километра и бойна глава с тегло от 150 килограма. Един от източниците заяви, че "единствената следваща възможна" стъпка след обучението би била реална доставка на ракетите в Русия.

Москва разполага с набор от балистични ракети собствено производство, но доставката на Fath-360 може да позволи на Русия да използва по-голяма част от арсенала си за цели отвъд фронтовата линия, като същевременно използва иранските оръжия за по-близки цели, смята военен експерт.

Ройтерс отбеляза, че руското министерство на отбраната не е отговорило на запитване за коментар на тази информация.

Постоянното представителство на Иран към ООН в Ню Йорк от своя страна заяви, че Ислямската република е установила дългосрочно стратегическо партньорство с Русия в различни области, включително в сферата на военното сътрудничество.

Миналата седмица Иран и Русия също така се споразумяха "да ускорят" двустранните си отношения, посочва Euronews, като се позовава на документ, в който подробно се описва срещата между високопоставени политически служители на двете страни в Техеран.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу посети Иран миналия вторник, за да се срещне с неотдавна избрания президент на Иран Масуд Пезешкиан на фона на засилващото се напрежение в Близкия изток.

В документ, предоставен от иранското правителство, се казва, че Пезешкиан е посочил Русия като една от "страните приятели" на Иран, като същевременно е определил развитието на отношенията като "стратегическо".

В документа подробно е описана и необходимостта иранската страна с желание да изпълнява "споразуменията", постигнати между двете страни, като руският делегат е подчертал необходимостта от ускоряване на изграждането на коридора Север-Юг - 7200-километрова многорежимна транспортна мрежа, свързваща редица страни, включително Русия и Иран, отбелязва Euronews.

Задълбочаването на връзките между въоръжените сили и отбранителните промишлености на Иран и Русия е само още един аспект от начините, по които решението на Русия да започне пълномащабната си инвазия в Украйна започна да засилва темпото и обхвата на сътрудничеството между тези противници на САЩ, коментира сп. Politico.

Разбира се Иран и Русия вече имаха силни отношения в областта на отбраната и преди февруари 2022 г., отбелязва "Политико", но посочва, че те са се състояли предимно в купуването на руски оръжия от страна на Техеран. Оттогава насам новите геополитически събития са променили тази парадигма, като не само са отслабили способността на Москва да отказва на Иран технологии от по-висок клас, но в някои случаи дори са я принудили да заеме необичайната позиция да се опитва да се сдобие с ирански технологии, отбелязва списанието.

След като видя как Украйна успешно използва турските безпилотни самолети Bayraktar TB2 в началните етапи на войната, Москва се обърна към Иран, за да запълни празнината в това, което бързо се превръщаше в централен компонент на войната - войната с дронове, пише Politico. През последните две години безпилотните летателни апарати се превърнаха в основен елемент на отношенията в областта на отбраната между двете страни. През август 2022 г. Иран започна да прехвърля на Русия безпилотни летателни апарати за нападение и наблюдение и оттогава Москва използва иранските дронове срещу украински цели в атаки на рояци, като се стреми да претовари ограничената противовъздушна отбрана на Украйна.

Иранските дронове могат да бъдат произвеждани евтино и в големи количества, така че дори когато бъдат успешно прехванати, ако бъдат свалени от скъпи ракети, които имат дълъг срок на производство, това струва скъпо на украинската отбрана.

Предизвикателствата, които поставят задълбочаващите се връзки между Москва и Техеран - породени от смесица от необходимост, съвпадение на интересите и отчаяна нужда от това, което другият партньор може да предложи - ще тревожат Запада за дълго време напред, предупреждава Politico.

Ролята на Иран в нападенията на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври донякъде дойде като подарък за Русия, за да се облекчи натискът върху нейните сили в Украйна и да се внесат разногласия сред западните съюзници, коментира списанието. Както се вижда от тази продължаваща симбиоза в областта на отбраната, Русия и Иран разглеждат войните срещу Израел и Украйна като неразривно свързани - и Западът би бил глупав да ги смята за отделни, заключава изданието.

Все пак анализаторите смятат, че макар Москва да вижда полза от сътресенията в Близкия изток, които отвличат световното внимание от войната в Украйна, тя вероятно не би била доволна, ако там избухне регионална война, в която бързо биха могли да бъдат въвлечени няколко страни, включително САЩ, пише сп. Foreign Policy.

"Не мисля, че Русия наистина има полза от това там да избухне пълномащабна война", казва Никол Граевски, сътрудник във Фондацията за международен мир "Карнеги" и автор на книга за отношенията между Русия и Иран, като също така отбеляза, че това би могло да доведе до разширяване на обхвата на израелските операции в Сирия, където продължават да са разположени руски сили.

Други експерти предупреждават, че не бива да се смята, че Москва може да играе ролята на миротворец в Близкия изток. "Чувал съм, че тази [идея] е била повдигана в различни контексти през годините: Сирия, Либия, Сахел", казва Джон Съливан, бивш заместник-държавен секретар и посланик на САЩ в Русия от 2020 до 2022 година.

"Западняците си мислят: "Е, те имат влияние. Може би, може би ще помогнат за установяване на мир. Те обаче неизбежно ще влязат в противопоставяне със Съединените щати и няма да окажат положително влияние", казва той. "Не се надявам, не очаквам и не предвиждам, че руснаците ще упражняват положителен контрол върху Иран", предупреждава Съливан.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още