fallback

Хакерски атаки срещу предизборната кампания в САЩ предизвика разследване на ФБР

Според източници зад атаките стоят ирански хакери

17:12 | 15.08.24 г.

Подозрения за опити на ирански хакери да проникнат в президентската кампания в САЩ предизвикаха разширяващо се федерално разследване на първото сериозно усилие на чуждестранен актьор да провалии изборите през ноември, пише Bloomberg.

Разследващите смятат, че свързани с Иран атакуващи са успели да хакнат кампанията на кандидата на републиканците Доналд Тръмп и са получили достъп до вътрешни документи, посочва служител на американските правоприлагащи органи, който е обсъдил въпроса при условие на анонимност. Нарушителите са се опитали да проникнат и в кампаниите на вицепрезидента Камала Харис и на президента Джо Байдън, преди той да се оттегли от надпреварата, но не е ясно дали опитите за хакване срещу демократите са успели, каза служителят.

Разследването, ръководено от Федералното бюро за разследване (ФБР), започва, след като миналата седмица в доклад на Microsoft Corp. бяха описани усилията на иранското правителство за достъп до имейл акаунти на членове на предизборния щаб на президента. Microsoft заяви, че атаките са били осъществени от хакерска клетка, наречена Mint Sandstorm, която е свързана с Ислямската революционна гвардия на Иран.

Твърденията за ирански хакерски усилия биват отправени само няколко седмици след като служители на американското разузнаване предупредиха, че чуждестранни противници - включително Иран и Русия - ще се опитат да повлияят на изборите през 2024 г. по начин, който е в полза на техните интереси. Това включва вербуване на американци за разпространение на пропаганда, според Службата на директора на националното разузнаване.

В доклада на Microsoft не се посочват кампаниите, които са били обект на посегателство от страна на Иран, но се казва, че компанията е уведомила засегнатите страни. Тръмп призна за пробива в публикация в социалната си мрежа Truth, в която окачестви проникването като опит за намеса в изборите. Служител на правоприлагащите органи потвърди, че докладът на Microsoft е в съответствие с текущото разследване.

Служител на кампанията на Харис заяви, че миналия месец ФБР е уведомило правните ѝ екипи и екипите по сигурността, че тя е била обект на операция за чуждестранно влияние. Кампанията не знае за никакви пробиви в системите си и продължава да поддържа връзка с властите, заявява служителят при условие на анонимност, за да обсъди въпроса за сигурността.

Мисията на Иран към ООН оспори твърденията. "Не се доверяваме на подобни съобщения", се казва в изявление на мисията. "Правителството на Иран нито притежава, нито крие намерение или мотив да се намесва в президентските избори в Съединените щати".

Останалата част от материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още