fallback

Десетки хиляди сърби протестираха в Белград срещу добива на литий

Според представители на правителството протестите са политически мотивирани

18:46 | 11.08.24 г.

Десетки хиляди хора се събраха в центъра на Белград, за да поискат спиране на литиевия проект на компанията Rio Tinto в Западна Сърбия заради опасения, че той може да замърси почвата и водата наблизо, предава Ройтерс.

Протестиращите излязоха на улиците, водещи до площад „Теразие“, като развяваха сръбски знамена и скандираха „Няма да копаете“ и „Рио Тинто напусни Сърбия!“.

Представители на правителството заявиха, че протестите са политически мотивирани и целят да свалят президента Александър Вучич и правителството му.

Златко Коканович, лидер на протеста и фермер от Ядарска област, където е планирана мината, призова протестиращите да блокират две основни гари в Белград.

Миналия месец Сърбия възстанови разрешението на Rio да разработи най-голямата литиева мина в Европа две години след като предишното правителство спря процеса заради притеснения на природозащитни групи.

Решението предизвика протести в градове в цяла Сърбия. Протестиращите дадоха на правителството краен срок да забрани проучването и експлоатацията на литий, който изтече в събота.

„Няма да се откажем. Мината не може да бъде изградена на земеделска земя“, коментира Мика Миланович, 63-годишен работник. „Това няма нищо общо с политиката“, допълни той.

В петък Вучич заяви, че властите са получили информация от Русия за планиран преврат в Сърбия.

„Имаме основание да сме предпазливи“, каза вицепремиерът Александър Вулин пред осведомителната агенция ТАНЮГ в събота.

Ако литиевият проект на стойност 2,4 млрд. долара в Ядар бъде задействан, той може да покрие 90% от сегашните нужди от литий на Европа и да превърне Rio Tinto в един от водещите производители на литий в света.

Литият е ключов компонент в батериите за електромобили и мобилни устройства.

Предстадители на правителството твърдят, че литиевата мина ще подкрепи сръбската икономика, но еколози казват, че цената за това ще бъде твърде висока.

На 19 юли Вучич, германският канцлер Олаф Шолц и еврокомисарят по енергетиката Марош Шефчович подписаха договор, който ще предостави на производители от страни членки на ЕС достъп до суровини, добити в Сърбия, които ще включват литий.

Сделката цели да намали зависимостта на ЕС от внос от Америка и Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:55 | 11.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още