fallback

Арабските страни, Турция, Франция и ЕС осъдиха израелския удар срещу училище в Газа

При нападението са загинали около сто души

14:27 | 11.08.24 г.

Около сто души бяха убити при израелски въздушен удар срещу училищен комплекс в град Газа, където са били приютени палестински семейства, принудени да напуснат домовете си, съобщи Гражданската служба за извънредни ситуации в Газа, цитирана от Ройтерс. Израел заяви, че броят на жертвите е завишен и че сред убитите са 19 бойци на „Хамас“.

Израелският удар предизвика осъждане от арабските страни, Турция, Франция, Великобритания и ЕС, а САЩ изразиха дълбоко притеснение. Страната работи с партньори, за да предотврати ескалацията на 10-месечния конфликт в регионална война.

„Отново са убити твърде много цивилни“, заяви вицепрезидентът Камала Харис по време на предизборно събитие във Финикс, когато беше запитана за коментар за удара в град Газа.

След като потвърди американските призиви, Харис, която е кандидат-президент на Демократическата партия за изборите през ноември, допълни пред репортери: „Нуждаем се от сделка за заложниците и примирие“.

Гражданската служба за извънредни ситуации в Газа, която публикува надеждна информация за броя на жертвите, и ръководени от „Хамас“ медии съобщиха отделно, че комплексът е бил атакуван, докато обитателите са изпълнявали сутрешните си молитви.

„До момента има над 93 мъченици, включително 11 деца и 6 жени. Има неидентифицирани останки“, заяви говорителят на палестинското министерство за гражданска отбрана Махлуд Басал на пресконференция.

Десетки хиляди палестинци, принудени да напуснат дома си, потърсиха убежище в училища в Газа, повечето от които са затворени, откакто започна войната на Израел срещу „Хамас“.

В комплекса са били подслонени около 350 семейства, някои от стотиците хиляди палестинци, изселени от атаката на Израел срещу Газа, допълни Басал.

Горният етаж, където са се приютили семействата, и долният етаж, използван като джамия, са били поразени, отбеляза той.

Израелската армия заяви, че броят на загиналите е преувеличен. „Ударът беше извършен с използването на три прецизни боеприпаса, които не могат да причинят щетите, за които се съобщава“, съобщи армията в комюнике. Тя допълни, че комплексът не е понесъл сериозни щети и показа въздушни снимки и видеа, които според нея доказват това.

Комплексът и джамията, която се намира в него, служели като активен военен обект на „Хамас“ и „Ислямски джихад“, съобщи подполковник Надав Шошани в социалната мрежа Х, без да предоставя доказателства.

Представител на израелската армия заяви, че частта на джамията, която е била поразена, била запазена за мъже.

„Хамас определи удара като ужасяващо прескъпление и сериозна ескалация. Иззат Ел-Решик от политическия кабинет на „Хамас“ заяви, че сред загиналите няма нито един боец.

Белият дом съобщи, че е „дълбоко притеснен“ от удара срещу училищен комплекс в Газа и поиска от израелските официални представители допълнителни подробности. Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви в Х, че е ужасен от кадрите от училището.

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас призова съюзникът на Израел Вашингтон да прекрати „сляпата подкрепа, която води до убийството на хиляди невинни цивилни, включително деца, жени и възрастни хора“.

Представител на „Хамас“ заяви, че групировката проучва ново предложение за примирие без да разкрива подробности.

Египет, САЩ и Катар насрочиха нов кръг от преговори за примирие за четвъртък на фона на нарастващите опасения от по-широк конфликт, включващ Иран и „Хизбула“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който заяви, че няма да прекрати войната, докато „Хамас“ вече не представлява заплаха за израелците, съобщи, че ще изпрати делегация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:27 | 11.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още