fallback

Бразилия обяви тридневен траур след трагичната гибел на 61 души в самолетна катастрофа

Самолетът падна в югоизточната част на страната, като всички на борда загубиха живота си

13:56 | 10.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва обяви тридневен национален траур след трагичния инцидент, при който самолет с 61 души на борда се разби в страната, предаде БГНЕС.

Самолетът падна в щата Сао Пауло, в югоизточната част на Бразилия. Всички на борда загубиха живота си.

Причината за инцидента не е известна. Самолетът, произведен от френско-италианската компания ATR, е превозвал 57 пътници и четирима членове на екипажа, според превозвача Voepass.

Полетът е бил от Каскавел, щата Парана, до международното летище Гуарулиус, в Сао Пауло. След внезапна загуба на височина, самолетът пада в 13:25 ч. (19:25 ч. българско време) във Виентян, на около 80 километра северозападно от град Сао Пауло, предизвиквайки ужас сред жителите.

Шокиращи кадри, излъчени от бразилски медии, показват как самолетът губи височина с висока скорост, върти се извън контрол, след което се разбива в един от кварталите.

Бразилският център за разследване и предотвратяване на авиационни инциденти (CENIPA) започна разследване, за да установи причината за катастрофата.

Според органите за гражданска авиация на Бразилия самолетът е отговарял на всички приложими разпоредби. Първият му полет е извършен през април 2010 г., показват регистрите в специализирания сайт planespotters.net.

По данни на CENIPA, без да се брои вчерашната катастрофа, от началото на годината в Бразилия са станали 108 авиационни произшествия и катастрофи с общо 49 смъртни случая.

През последните десет години в латиноамериканската държава са загинали 746 души при 1665 катастрофи и злополуки.

През 2007 г. Airbus A320 на бразилската авиокомпания TAM излезе от пистата след кацане на летище Congonhas в Сао Пауло и се разби в товарен склад, при което загинаха всички 187 души на борда и 12 други жертви.

Само две години по-късно Airbus A330-230 на Air France, летящ от Рио де Жанейро до Париж, изчезна над Атлантическия океан с 228 души на борда в турбулентна зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 10.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още