fallback

Слуховете за мегаземетресение в Япония предизвикаха паническо презапасяване

Съобщенията, които притесниха гражданите, се отнасят до „зоната на субдукция“ в Нанкайския пролом

12:00 | 10.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Властите в Япония призоваха гражданите да избягват презапасяването, след като безпокойството от възможно мегаземетресение предизвика в събота скок в търсенето на комплекти при бедствия и стоки за ежедневни нужди, предаде БГНЕС.

В супермаркет в Токио в събота беше поставен надпис, с който от ръководството се извиняват на клиентите за недостига на определени продукти. Той се обяснява с „медийни съобщения, свързани със земетресението“. „Предстоят потенциални ограничения на продажбите“, бе написано на табелата, с допълнението, че бутилираната вода вече е разпределена поради „нерегулярни“ доставки.

В събота сутрин уебсайтът на японския гигант за електронна търговия Rakuten показа преносими тоалетни, консервирана храна и бутилирана вода, оглавяващи списъка на най-търсените стоки.

Някои търговци на дребно по Тихоокеанското крайбрежие също съобщават за голямо търсене на подобни стоки, свързани с бедствия, според съобщения в местните медии.

Съобщенията, които притесниха гражданите, се отнасят до „зоната на субдукция“ в Нанкайския пролом между две тектонични плочи в Тихия океан, където в миналото са регистрирани мощни земетресения. Това е било място на разрушителни трусове с магнитуд осем или девет по Рихтер на всеки век или два. По-рано правителство е изчислило, че има 70%  вероятност следващото голямо земетресение да удари региона през следващите приблизително 30 години.

Експертите обаче подчертават, че рискът, макар и повишен, все още е нисък, а Министерството на селското стопанство и риболова призова хората „да се въздържат от прекомерно трупане на стоки“.

Трус с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърси района на Канадзава близо до Токио в петък, задействайки аларми на мобилните телефони и за кратко преустановявайки движението на скоростните влакове. Повечето сеизмолози смятат, че трусът вчера няма пряка връзка с прогнозираното земетресение в Нанкайския пролом, позовавайки се на отдалечеността.

В социалната мрежа X спам публикациите, които се възползват от страховете на хората, никнат като гъби.

Общественият оператор NHK съобщи, че спамът, маскиран като полезни съвети, свързани със земетресението, се публикува на всеки няколко секунди в социалните мрежи, с връзки, които вместо това насочват потребителите към порно сайтове или сайтове за електронна търговия. Такива публикации "затрудняват все повече потребителите да достигнат до полезна информация за земетресенията", добавят от NHK.

Разположен на върха на четири основни тектонични плочи, японският архипелаг от 125 милиона души преживява около 1500 земетресения всяка година, повечето от които леки.

На 1 януари трус с размер 7,6 и мощни вторични трусове удариха полуостров Ното на брега на Японско море, като загинаха най-малко 318 души. Разрушени бяха сгради и пътища. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 10.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още