fallback

Армиите в Източна Европа не успяват да привлекат млади хора въпреки войната наблизо

Източноевропейските страни членки на НАТО изпробват иновативни стратегии за набиране на войници

14:10 | 09.08.24 г. 8

Докато инструкторите крещят команди, десетки ученици, участващи в пилотна програма на чешката армия, която цели да повиши намаляващия брой на постъпващите на военна служба, пълзят в горски шубраци, като носят картечници и усвояват точните позиции за стрелба, пише Ройтерс.

Подобно на повечето бивши близки до Съветсткия съюз страни, които сега са в НАТО, Чехия от години не изпълнява целите си за набиране на хора за армията и не успява да поддържа нивата на войските си. Поради това бойните части на армията страдат от липса на кадри и не успяват да достигнат бойна готовност в момент, когато нашествието на Русия в Украйна по краищата на Източна Европа са сурово напомняне за възможната заплаха от Москва в региона.

Около 80 чешки гимназисти са избрали да прекарат част от лятото си, като научат повече за живота в армията в рамките на четириседмичната програма за обучение, която се провежда в затворена военна зона на 94 км западно от столицата Прага.

Но генерал Карел Река, началик на Генералния щаб на чешките въоръжени сили, казва, че сегашната система е неустойчива. Той отбелязва пред Ройтерс, че програмата, организирана от Четвърта бригада за бързо разполагане, подразделение на армията, опериращо с едва 50% от капацитета си заради недостига на войници, дава възможност на учениците да вкусят отрано армейския живот.

„Искаме да сдържим потенциален неприятел в бъдеще. Ако не направим нищо за липсата на човешки ресурси в армията..., това може да означава, че няма да успеем да опазим мира и да сдържим потенциален враг“, отбелязва Река.

През 2021 г. чехите достигнаха 56% от целта си за набиране на войници, а през 2022 г. - 85%, сочат най-новите данни на армията.

Чехите не са сами. Всички страни в Източна Европа не успяват да привлекат нови войници и да задържат опитните в регион, в който Полша, Унгария, Румъния и Словакия споделят граница с Украйна.

„Не можем да направим нищо без хора – ако искаме да модернизираме оборудването и нямаме достатъчно компетентни и мотивирани хора, това са пари на вятъра“, отбелязва Река.

Общоевропейски проблем

Западноевропейските страни в НАТО са изправени пред сходни предизвикателства. През юли Ройтерс съобщи, че НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да осъществи в пълна степен новите си планове да се брани срещу нападение на територия на алианса от Русия.

Но за източноевропейските страни проблемът е по-близо до дома, след като те останаха четири десетилетия под съветска доминация и отдавна предупреждават за заплахата от по-агресивна Русия при президента Владимир Путин.

„Смятаме, че руска агресия и срещу нас не е невъзможна... до няколко години“, отбелязва бившият чешки заместник-министър на отбраната Томаш Копецни, пратеник на Прага за възстановяването на Украйна.

„Затова, в случай че Русия атакува, трябва да знаем, че можем да разчитаме на определен брой войници и бойни способности“, допълва той.

Правителствата се насочват към цифрови маркетингови кампании, повишават бонусите за записване в армията и обмислят варианти, включително указ на чешкото министерство на отбраната в сила от 1 септември, който понижава медицинските изисквания за войници от кариерата, запасняци и новобранци.

Но в момент, когато безработицата в Източна Европа е ниска, голямото предизвикателство е младите хора да бъдат убедени да се запишат в армията за по-малко пари, отколкото могат да печелят в частния сектор.

„Имаме предизвикателства. Те са свързани с факта, че трудовият пазар тук е много конкурентен“, коментира генерал-майор Карол Димановски, първи заместник-началник на Генералния щаб на полските въоръжени сили.

Нужно е ново поколение войници

В Полша представители на правителството и на армията отбелязват, че постигат целите за набиране на войници, планират да повишат границите за набраните хора, но критици изразяват съмнение дали целта за изграждане на армия от 300 хил. военни е реалистична.

Най-голямата страна в Източна Европа се опитва също да повиши разходите си за отбрана до близо 5% от брутния вътрешен продукт и неотдавна започна кампания за набиране на войници, наречена „Ваканции с армията“, която предоставя основно военно обучение за граждани на възраст от 18 до 35 години в рамките на 28 дни.

Но данни на министерството на отбраната сочат, че макар броят на набраните войници да е нараснал в най-новите налични статистики, рекордните 9000 професионални военни са напуснали службата през 2023 г.

Макар Димановски да казва, че това е „естествен процес“, полковник Богдан Сова, ръководител на Управлението за организация и набиране на военни към Генералния щаб на полската армия, обяснява, че има значителна група, която напуска армията само няколко години, след като е започнала служба. „Опитваме се да подготвим по-привлекателни оферти за тях, създавайки нови финансови стимули“, отбелязва Сова.

Унгарската армия, която не публикува нови данни за броя на набраните войници, започна медийна кампания, използвайки билборди, реклами и телевизионен сериал на военна тематика, който ще бъде излъчен до края на 2024 г., за да набира нови войници.

В Румъния правителството започна кампания за набиране на хора, след като неотдавнашни данни на министерството на отбраната показаха, че 43% от позициите за офицери са незапълнени, както и 23% от позициите за войници и други професионални рангове.

Румъния има четири батареи за противовъздушна отбрана Patriot, но само две са оперативни, а правителството купи няколко изтребителя F-16, но няма достатъчно обучени пилоти, които да ги управляват.

„Трябва да се види какви закони е нужно да се променят, не само в Румъния, а и в други страни, за да стимулираме тези хора (военнослужещите) да останат“, коментира източник от областта на отбраната.

Румъния и други държави възлагат надеждите си на ново поколение войници като чешкия гимназист Йон Дунка, който участва в летния лагер на армията близо до Прага и планира да се запише във въоръжените сили, след като завърши училище.

„Носенето на тази униформа създава усещане за гордост“, казва Дунка, докато държи незаредена картечница Брен 2 по време на почивка от военните учения. „С всичко, което се случва в света, се радвам, че мога да участвам в лагер като този“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още