fallback

„Кофас“: Германия очаква скромен икономически ръст през втората половина на 2024 г.

Очаква се покупателната способност и домакинското потребление да се възстановят през втората половина на 2024 г. и 2025 г.

14:08 | 08.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е намалял с 0,1% спрямо предходното тримесечие, показват предварителните оценки от последния икономически доклад на „Кофас“. Това се дължи на стагнацията, наблюдавана от началото на войната в Украйна през 2022 г., и е продължение на модела на редуването на положителни и отрицателни темпове на растеж. На годишна база БВП на страната нараства с 0,3%.

Инвестициите в оборудване и в жилищно строителство са сред основните причини за незадоволителния брутен вътрешен продукт. Според доклада на „Кофас“ икономическото представяне на Германия контрастира със средното за еврозоната (0,3% растеж на тримесечие) и с други големи икономики като Италия (0,2%) и Испания (0,8%).

Въпреки тези предизвикателства, през втората половина на 2024 г. се очаква скромен икономически подем, който ще повлияе по-съществено на годишните резултати през 2025 г.

Реалните заплати достигат рекорден ръст от 3,8% през първото тримесечие на 2024 г., но покупателната способност остава с 1,6% по-ниска от предпандемичните нива. Тя обаче е с 0,5% над нивата отпреди енергийната криза в средата на 2021 г.

При продължаване на споразуменията за високи заплати и стабилна инфлация от около 2%, се очаква покупателната способност и домакинското потребление да се възстановят през втората половина на 2024 г. и 2025 г., което ще подпомогне икономическия ръст.

През юни Европейската централна банка (ЕЦБ) намали основния си лихвен процент от рекордните 4% на 3,75%. Тази година се очакват още две намаления на лихвените проценти (през септември и декември), и четири до пет намаления от по 25 базисни пункта до края на 2025 г. По-ниските лихвени проценти ще облекчат финансовия натиск върху немските компании и ще насърчат банките да отпускат повече заеми.

Въпреки че има признаци за предстоящо икономическо възстановяване, несигурността продължава. Производствената индустрия, която допринася с 21% за БВП, остава от решаващо значение за Германия. Перспективите за инвестиции обаче са неясни, предвид забраната за регистрация на автомобили с двигатели с вътрешно горене в ЕС след 2035 г. Германските потребители са изправени пред повишена несигурност поради бавното развитие на инфраструктурата за електромобили и неочакваното отменяне на държавните премии за закупуването им. 

На фона на медийната криза и неясна правителствена комуникация икономическите перспективи на Германия за втората половина на 2024 г. остават несигурни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още