fallback

Политолог: Има все по-голямо консолидиране на позициите между Турция, Сирия и Иран

Това трябва да светва много червени лампи в Тел Авив, защото страната се изправя пред различна регионална среда, посочи Мартин Табаков

11:15 | 02.08.24 г.

В последните няколко месеца виждаме все по-голямо консолидиране на позициите между Турция, Сирия и Иран. Това трябва да светва много червени лампи в Тел Авив, защото страната се изправя пред различна регионална среда, която не е свързана само със стандартните рискове, идващи от „Хизбула“, „Хамас“ и Иран. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи политологът Мартин Табаков.

Според него ключово за развитието на напрежението в Близкия изток е реакцията на Иран, тъй като убийството на високопоставения лидер на „Хамас“, докато гостува в Техеран, означава, че сигурността е компрометирана.

Табаков очаква, че Иран ще продължи да действа чрез прокситата си около границите на Израел, но смята, че ако Техеран прецени, че действията на Израел са твърде крайни "може да станем свидетели на по-лош сюжет, в който да бъдат изстрелвани ракети директно от Иран".

„Ескалацията, която наблюдаваме в Близкия изток с убийствата на висши ръководители на „Хизбула“ и „Хамас“, идва на фона на сериозни опити за сключване на поне временно прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в Газа. Последните събития ще окажат влияние на дипломатическия подход на САЩ в региона, които ще се опитат да накарат двете страни да оставят оръжията“, е мнението на политолога.

По думите му „Хизбула“ и Израел нямат изгода от пълномащабен конфликт. Според госта „Хизбула“ е по-силна от „Хамас“, като разполага с около 100 хиляди души, от които между 20-30 хиляди са активни. „По различни оценки групировката притежава много повече и по-усъвършенствани ракети от „Хамас“. Групировката има представителство в парламента в Ливан и реална власт в страната. При евентуално избухване на война между „Хизбула“ и Израел групировката може лесно да се добере и използва военната техника на ливанската армия, която съдържа предимно оръжия, предоставени от Франция или САЩ“, посочи Табаков.

Той напомни, че премиерът Бенямин Нетаняху е притиснат и политически вътрешно в Израел, което го кара да се опита да довърши обещанията си за заличаване на „Хамас“, но смята, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

„Хамас“ не е само военна инфраструктура и кадрови ресурс – това е идея. По-трудно се унищожават идеите, макар че преносители на тези идеи не са толкова дълготрайни във времето. Нетаняху е в сложна ситуация, защото натискът на самото израелско общество е силно критичен спрямо него по посока на това, че израелските заложници, които са държани от „Хамас“ трябва да бъдат освободени“, анализира политическите конструкции Табаков.

Политологът припомни, че в основата на конфликта е обещанието на Нетаняху в самото начало на войната да изпълни две основни цели – унищожаването на „Хамас“ и освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“. По думите му проблемът е, че тези два приоритета се бият един с друг и не е възможно да се осъществят и двата.

Как реагират Европа и САЩ на ескалацията в Близкия изток? Ще засили ли реториката си срещу Тел Авив турският президент? Възможно ли е Реджеп Ердоган да предприеме реални действия срещу Израел? Как се отразява ситуацията в Близкия изток върху предизборните кампании на двете партии в САЩ? Ще стане ли Китай посредник в Близкия изток след успешна мисия в дипломацията между Иран и Саудитска Арабия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Свят виж още