fallback

Естефания Мелендес: Венецуела се нуждае от подкрепата на международната общност

Изборите не могат да бъдат смятани за демократични, коментира бившият посланик в България на временното правителство на Венецуела

17:29 | 31.07.24 г.

Президентските избори във Венецуела не бяха проведени по честен и демократичен начин и властите не допуснаха наблюдатели от ЕС, като САЩ вече излязоха със становище, че изборите не могат да бъдат смятани за демократични. Това коментира Естефания Мелендес, бивш посланик в България на временното правителство на Венецуела, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Мелендес посочи, че правителството на Венецуела е започнало пълно потушаване на всякаква съпротива срещу самообявилия се за победител президент Николас Мадуро. Арестите последваха протестите на хиляди венецуелци по улиците на Каракас, заклеймявайки това, което според тях е измамна победа, и настоявайки протоколите от преброяването на гласовете да станат публични.

Венецуелската опозиция заяви, че има доказателство от преброяването на гласовете, че е спечелила изборите, в които президентът Николас Мадуро обяви победа. „Имаме 70% от протоколите, които са директно от машините - 67% от гласовете са за Едмундо Гонзалес и около 30% са за Мадуро“, каза Мелендес.

"Това е диктатура във Венецуела - имаме доказателства, които са публични за международната общност. Очевидно е, че ще отнеме време, няма да стане в следващите няколко часа, но имаме и сме споделили тези протоколи и имаме нуждата от подкрепата на международната общност. Сега има това напрежение и натиск по улиците на държавата, но също така зависи и от военните. Те трябва да са на страната на конституцията във Венецуела, но в момента все още са на страната на диктатурата", коментира гостът в предаването.

В момента се дава време и възможност на Мадуро да покаже протоколите от изборите.

"Според мен той няма да направи това - това е нещо, което трябва да се случи с натиск от международната общност... Концесиите по санкциите не си струваха, защото продължаваме да имаме същия проблем. Най-големият проблем за венецуелския народ не са санкциите, а диктатурата - това е най-голямата санкция за венецуелския народ", посочи Мелендес. 

Тя каза още, че в момента текат планове за ареста на опозиционния лидер Мария Корино Мачадо и кандидата на опозицията на изборите Едмундо Гонзалес. Властите прокарват версията, че Мачадо се е опитвала да хакне изборната система през Северна Македония, обясни Мелендес и добави, че властите в балканската държава отричат това.

Лидери в региона като Бразилия също притискат Мадуро да покаже протоколите и за първи път има толкова сериозна позиция в страните от Южна Америка срещу обявените резултати. За лидерите в региона е ясно какво се случва, като имаше силни изказвания от Чили, Мексико, Еквадор, Ел Салвадор, каза Мелендес.

Страни като Русия, Китай и Иран признаха резултатите от изборите, като Москва например има много сериозен интерес в региона. "Те използват Венецуела като врата за достъп до региона... За Русия и Китай е много важно да имат контрол или поне влияние върху ресурсите на Венецуела", каза Мелендес.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още