fallback

Израел потвърди, че е убил висш командир на "Хизбула" при удара в Бейрут

Фуад Шукр е бил съветник за военните операции на генералния секретар на групировката Хасан Насрала и е отговарял за атаката срещу Голанските възвишения

09:46 | 31.07.24 г. 1

Израелската армия съобщи, че е убила най-високопоставения командир на „Хизбула“ във въздушен удар в Бейрут във вторник в отговор на ракетното нападение, при което загинаха 12 деца и юноши три дни по-рано. Израел счита, че ливанската въоръжена групировка е отговорна за атаката, предава Ройтерс.

В южните предградия на Бейрут беше чута силна експлозия, последвана от дим, който се издигна в небето над района, считан за бастион на подкрепяната от Иран „Хизбула“. Ударът беше извършен в 19,40 ч. местно време във вторник.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че при удара е бил убит Фуад Шукр, чиито "ръце са изцапани с кръвта на много израелци. Тази вечер показахме, че кръвта на нашия народ има цена и че няма място, което силите ни да не могат да достигнат за тази цел“, допълни той.

За момента няма реакция от „Хизбула“. Групировката отрече да е замесена в ракетното нападение срещу окупираните от Израел Голански възвишения в събота, при което загинаха 12 деца и юноши на футболно игрище в друзкото селище Мадждал Шамс.

Високопоставен източник на силите за сигурност от друга страна в региона потвърди, че Шукр е починал от раните си, които получил при удара.

Израелската армия заяви, че Шукр е най-значимият съветник на генералния секретар на „Хизбула“ Хасан Насрала, той бил негов съветник за военните операции и отговарял за атаката в събота.

При израелския удар в южните покрайнини на Бейрут са загинали още трима цивилни, включително две деца, съобщиха източници на здравните служби и службите за сигурност.

Ливанската телевизия „Ал Манар“ цитира ливанското министерство на здравеопазването, което съобщава за 74 ранени наред с тримата убити при атаката около органа за вземане на решения на „Хизбула“ съвет Шура в квартал „Харет Хреик“.

На разпространени видео кадри се вижда как последният етаж от многоетажна сграда в южните покрайнини рухва и овъглени отломки падат на улиците отдолу, където се събра множество, за да скандира в подкрепа на лидера на „Хизбула“.

Специалният координатор на ООН Жанин Хенис-Пласхарт призова спокойствието да надделее на фона на ескалиращото напрежение и призова Израел и Ливан да проучат дипломатически пътища за прекратяване на враждебните действия. „Няма такова нещо като военно решение“, допълни тя в комюнике.

Ударът в Бейрут във вторник предизвика повсеместно осъждане от ливански официални представители и съюзници на „Хизбула“ в региона, включително „Хамас“ в Газа, хусите в Йемен, Сирия и Иран, който подкрепя и трите групировки.

Белият дом, който преди време също приписа нападението в събота на „Хизбула“, повтори ангажимента си към сигурността на Израел срещу „всички подкрепяни от Иран заплахи, включително „Хизбула“, и заяви, че работи за дипломатическо решение.

Израелската армия заяви, че не е издала нови инструкции за цивилна отбрана в Израел, възможен знак, че Израел не планира нови удари в непосредствен план. Телевизия Канал 12 цитира неназован официален представител, според който Израел не желае пълномащабна война.

Израелските медии съобщиха, че в зависимост от реакцията на „Хизбула“ армията счита удара срещу Бейрут за завършек на отговора на нападението срещу Голанските възвишения.

Вчера около 25 ракети бяха изстреляни от Южен Ливан към Северен Израел, съобщи израелската армия. Лекари съобщиха, че е убит 30-годишен мъж в кибуц Хагошрим.

Ливанският външен министър Абдулах Бу Хабиб заяви, че правителството му осъжда израелския удар и планира да подаде оплакване в ООН.

„Не очаквахме, че ще ударят Бейрут, а те го направиха“, заяви той пред Ройтерс и изрази надежда, че реакцията на „Хизбула“ няма да предизвика ескалация.

„Да се надяваме, че всеки отговор ще бъде пропорционален и няма да е повече от това, така че тази вълна на убийства, удари и артилерийски обстрел да спре“, заяви Хабиб.

Часове преди удара американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че не вярва бойните действия между „Хизбула“ и Израел да са неизбежни, въпреки че остава притеснен от възможността за ескалация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още