fallback

Израел извърши въздушен удар срещу висш командир на "Хизбула" в Бейрут

Той е предприет в отговор на ракетното нападение срещу Голанските възвишения, при което загинаха 12 деца и юноши

22:05 | 30.07.24 г.

Израелски въздушен удар в южните покрайнини на ливанската столица Бейрут е бил насочен срещу високопоставен командир на „Хизбула“ късно във вторник. Израелската армия съобщи, че той е бил ответна реакция на трансграничното ракетно нападение три дни по-рано, при което загинаха 12 деца и юноши, предава Ройтерс.

Беше чута силна експлозия, а над южните предградия, бастион на подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“, можеше да се види дим около 19,40 ч. местно време, съобщи очевидец пред Ройтерс.

Високопоставен източник на ливанските сили за сигурност заяви, че висш командир на „Хизбула“ е бил мишена на въздушния удар и съдбата му остава неясна.

Ливанската държавна осведомителна агенция съобщи, че израелският удар е бил насочен към района около съвета Шура на „Хизбула“ в квартал „Харет Хреик“ на ливанската столица.

Бейрут е на нокти от няколко дни преди очакваната израелска атака в отговор на ракетното нападение срещу окупираните от Израел Голански възвишения в събота, при което загинаха 12 младежи на футболно игрище в друзко селище.

„Хизбула“ отрече да е замесена в нападението.

Израелската армия съобщи в комюнике, че е извършила „насочен удар в Бейрут срещу командира, отговорен за убийството на децата в Мадждал Шамс и за убийството на много други израелски цивилни“.

По-рано във вторник при ракетен удар от Южен Ливан е бил убит цивилен в кибуц в Северен Израел, съобщиха лекари.

Малко преди експлозията в южната част на Бейрут израелската армия съобщи, че 15 снаряда са били изстреляни отвъд ливанската граница през последните няколко часа, като те са засегнали област Горна Галилея. Няма съобщения за пострадали.

Израелските военно-въздушни сили поразиха наблюдателен пункт на „Хизбула“ и „терористична инфраструктура“ в Южен Ливан, се допълваше в съобщението.

Докато дипломати се опитват да ограничат последиците, американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че не вярва боевете между „Хизбула“ и Израел да са неизбежни, макар да изрази притеснение от възможността за ескалация.

„Хизбула“ и Израел, които водиха голяма война помежду си през 2006 г., влизат в престрелки от избухването на войната в Газа през октомври м. г., след като ливанската групировка започна да обстрелва израелски мишени в знак на солидарност с палестинците.

Враждебните действия бяха ограничени предимно до граничната област и двете страни заяви преди време, че не се стремят към по-широка конфронтация макар конфликтът да предизвиква притеснение заради риска да прерасне във война.

При последната престрелка във вторник израелската армия съобщи, че са били изстреляни десет ракети от Ливан и една е поразила кибуца Хагошрим, при което е загинал един човек. Израелските служби за спешна помощ съобщиха, че 30-годишният мъж е починал от рани, нанесени от шрапнел.

Израел заяви, че е поразил около десет мишени на „Хизбула“ в Южен Ливан през нощта и е убил един боец на групировката. „Хизбула“ потвърди, че един от бойците ѝ е загинал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още