fallback

Израел заплаши да нанесе тежък удар на "Хизбула" след атаката срещу Голанските възвишения

Подкрепяната от Иран групировка отрича да е изстреляла ракетата, която порази футболно игрище в друзкото селище Маджал Шамс и уби 12 деца и юноши

17:28 | 28.07.24 г.

Хиляди опечалени присъстваха на погребални церемонии в неделя за 12-те деца и юноши, които бяха убити при ракетен удар в окупираните от Израел Голански възвишения, а Израел обеща бърз ответен отговор срещу групировката „Хизбула“ в Ливан, предава Ройтерс.

„Хизбула“ отрече да е отговорна за атаката срещу Маджал Шамс, най-кървавата в Израел или анексирана от еврейската държава територия от нападението на „Хамас“ на 7 октомври, което предизвика войната в Газа. Оттогава то се разпространи на няколко фронта и сега има опасност да прерасне в по-широк регионален конфликт.

През нощта израелски самолети поразиха цели в Южен Ливан, но по-силен отговор се очаква да последва след заседание на кабинета по сигурността в 18 ч. местно време. Премиерът Бенямин Нетаняху се завърна от посещение в САЩ и се срещна с представители в областта на сигурността преди заседанието.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че всичко сочи, че ракетата, която порази спортното игрище, на което деца играели футбол, е била изстреляна от „Хизбула“, и допълни, че Вашингтон застава зад правото на Израел да се брани.

Но той допълни, че САЩ не желаят допълнителна ескалация на конфликта, който води до ежедневни въздушни удари и престрелки между израелската армия и бойците на „Хизбула“ в Южен Ливан.

Междувременно семействата се събраха за погребенията в друзкото селище Маджал Шамс на Голанските възвишения, територия, която Израел завзе от Сирия по време на войната в Близкия изток през 1967 г. и анексира в ход, който не е признат от повечето държави по света.

Друзите, арабско малцинство, което практикува форма на ислям, съставляват половината от 40-хилядното население на Голанските възвишения и голямо множество от опечалени, повечето от които носеха червено-бели друзки шапки, наобиколиха ковчезите, които бяха пренесени през селището.

„Преживяваме труден момент, истинска трагедия, черен ден настъпи за Маджал Шамс“, заяви Долан Абу Салех, председател на местния общински съвет, пред израелска телевизия.

Първоначално „Хизбула“ съобщи, че е изстреляла ракети срещу израелски военни обекти на Голанските възвишения, но отрече участие в атаката срещу Маджал Шамс, като заяви, че „няма абсолютно нищо общо с инцидента и категорично отрича всички неверни твърдения в това отношение“.

Но Израел заяви, че ракетата е била изстреляна от район северно от селището Чебаа в Южен Ливан, като хвърли вината конкретно върху подкрепяната от Иран групировка и заяви, че „Хизбула“ е „недвусмислено отговорна“.

Засега не е ясно дали децата и юношите, които бяха убити при удара, са израелски граждани, но израелски официални представители обещаха да предприемат ответни действия заради удара.

„Ракетата, която уби нашите момчета и момичета, беше иранска ракета и „Хизбула“ е единствената терористична организация, която има такива ракети в арсенала си“, заяви израелското външно министерство.

Двама източници в областта на сигурността съобщиха пред Ройтерс, че „Хизбула“ е във високо ниво на бойна готовност и е прочистила някои ключови обекти в Южен Ливан и източната долина Бекаа в случай на възможно израелско нападение.

Израелските сили влизат в престрелки с бойци на „Хизбула“ от месеци в Южен Ливан, но и двете страни изглежда избягваха ескалация, която може да доведе до пълномащабна война, повличаща и други сили, включително САЩ и Иран.

Но ударът в събота може да наклони безизходицата към по-опасна фаза и представители на ООН призоваха за максимална сдържаност от двете страни, като предупредиха, че допълнителна ескалация „може да подпали по-голям пожар, който ще потопи целия регион в невъобразима катастрофа“.

Говорител на израелската армия съобщи по-рано пред репортери, че съдебномедицинските експертизи са показали, че ракетата е „Фалак-1“ иранско производство. „Хизбула“ съобщи, че е изстреляла ракета „Фалак-1“ в събота, като допълни, че тя била насочена към щаб на израелската армия.

Ливанското правителство поиска от САЩ да призове Израел за сдържаност, заяви ливанският външен министър Бу Хабиб пред Ройтерс. Той допълни, че САЩ са поискали от правителството на Ливан да предаде послание към „Хизбула“ също да прояви сдържаност.

Иранското външно министерство предупреди Израел да не предприема по думите му нова авантюра в Ливан. Но израелският министър на отбраната Йоав Галант, който посети мястото на удара, заяви: „Ще нанесем тежък удар на врага“.

Сирийското външно министерство заяви, че счита Израел за „напълно отговорен за опасната ескалация в региона“ и допълни, че обвиненията му срещу „Хизбула“ са фалшиви.

Белият дом съобщи в комюнике, че американската подкрепа за сигурността на Израел е желязна и че ще „продължи да подкрепя усилията за прекратяване на тези ужасни атаки по протежението на Синята линия, което трябва да бъде топ приоритет“. Синята линия се отнася до границата между Ливан и Израел.

Конфликтът принуди десетки хиляди хора както в Ливан, така и в Израел да напуснат домовете си. При израелските удари са загинали около 350 бойци на „Хизбула“ в Ливан и над 100 цивилни, включително лекари, деца и журналисти.

Израелската армия съобщи след атаката в събота, че броят на жертвите сред цивилните, убити при нападения на „Хизбула“, е нараснал до 23 от октомври насам наред с най-малко 17 войници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 28.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още